• Novinky

          • EXKURZIA V BUDAPEŠTI

          • 15. decembra 2023 triedy 3.A a 3.C navštívili historické pamiatky mesta Budapešť, ktoré je úzko späté aj s našou národnou históriou. Na Budínskom hradnom kopci sa poprechádzali hradnými nádvoriami Kráľovského paláca, užili si nádherné výhľady z Rybárskej bašty, odfotili sa pri jazdeckej soche uhorského kráľa Sv. Štefana. Následne prešli cez Dunaj Széchenyiho reťazovým mostom na Peštiansku stranu, kde si už vo vianočnej atmosfére užili uličky a námestia v blízkosti Baziliky sv. Štefana.

          • Predvianočné poznávanie Krakova a Wieliczky

          • Minulý štvrtok sa triedy Sexta, Septima a bilingválna IV.A vybrali do susedného Poľska spoznávať zaujímavé miesta a užiť si predvianočný Krakov.

            Sexta a IV.A sa rozhodli navštíviť jednu z najstarších baní na kamennú soľ vo Wieliczke. Soľná baňa sa nachádza v západnej časti podkarpatských soľných ložísk, ktorých vek sa odhaduje na približne 14 miliónov rokov. Tieto usadeniny vznikli v miocéne, v bádenskom období, počas zániku mora Paratethys. Začiatky ťažby siahajú do stredného neolitu (3 000 rokov pred Kr.) V 70. rokoch 19. storočia bola považovaná za najvýkonnejšiu soľnú baňu na svete. V tom čase sa vyťažilo až 500 000 ton soli. Baňa je hlboká 327 m, patrí k najhlbším v strednej Európe. Chodby sú dlhé približne 245 km a baňa má deväť podlaží. Táto baňa je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

            Septima si vybrala prehliadku najväčšieho zámku v Poľsku a sídla poľských kráľov Wawel v Krakove. Potom sa vybrali na prehliadku starého mesta, kde sme sa všetky triedy spoločne stretli a nechali sa unášať predvianočnou atmosférou tohto čarovného miesta. 

          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 8. 12. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády. Prvé a druhé miesto vo svojich kategóriách si svojimi vedomosťami vybojovali žiaci Ladislav Kakačka a Martin Zápotočný z triedy kvarta, Michal Andrušičák a Alžbeta Basárová z triedy sekunda a Adam Hollý a Andrea Sofia Janigová z triedy príma. Všetkým srdečne gratulujeme a držíme im palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční začiatkom februára.

          • Akčný koniec roka na hodinách francúzskeho jazyka

          • Posledné dni pred prázdninami v tomto roku sa na hodinách francúzštiny diali zaujímavé veci vďaka uplatňovaniu inovačných metód - plurilingválneho prístupu a akčného prístupu projektového vyučovania.

            Žiaci Sexty spoznávali slovnú zásobu týkajúcu sa prírody so živým kamarátom zo zvieracej ríše - jaštericou a pomocou plurilingválnej aktivity zistili, akú úlohu hrajú zvieratá v úsloviach v rôznych jazykoch. 

            Žiaci druhého a tretieho ročníka premenili gramatické cvičenia na skutočnú oslavu. Napísali pozvánku, zostavili a pripravili menu i kultúrny program na oslavu presne podľa pokynov v učebnici, avšak všetkému dali reálnu podobu a využili túto príležitosť na usporiadanie naozajstnej oslavy pre nové francúzštinárky z prvého ročníka. Tretiaci si pre dievčatá pripravili vedomostný kvíz, potom museli zvládnuť jazykolamy a na záver tanec vo dvojiciach na známu francúzsku pesničku. Po absolvovaní všetkých pripravených aktivít dostali prváčky certifikáty a stali sa oficiálne členmi našej francúzštinárskej rodiny. Na záver si všetci pochutnali na francúzskych dobrotách, ktoré pripravili podľa vlastného menu druháci.

            Aby toho nebolo málo, všetky skupiny francúzštinárov sa zapojili do tradičnej vianočnej súťaže v pečení klasického francúzskeho koláča - vianočného polena. Cenu dostal každý, ale za najfrancúzskejšie vianočné poleno, ktoré malo krásny dizajn a skvelú chuť, cennú trofej získali čerstvé držiteľky certifikátov - dievčatá z prvého ročníka. Gratulujeme a veríme, že zážitkové vyučovanie bude spestrovať učenie sa francúzskeho jazyka na našej škole aj v novom roku.

          • Vianočné pozdravy do zahraničia

          • Písanie „handmade“ vianočných pohľadníc v online dobe nie je úplne zabudnuté.

            Žiaci prvých ročníkov a prímy poslali spolu 95 pozdravov svojim vrstovníkom do Španielska, Grécka a Poľska. Obálky boli odoslané a teraz už len čakáme, či príde vianočná pošta aj nám.

          • Mary’s Meals

          • V mesiaci december sa na našej škole uskutočnili 2 akcie na podporu charitatívneho diela Mary’s Meals. Zapojili sme sa do výzvy Hladom proti hladu, počas ktorej sme si vyskúšali, aké ťažké je byť hladný a sústrediť sa na vyučovanie. Realita, ktorú zažívajú milióny detí každý deň. Peniaze, ktoré sme za jedlo ušetrili, sme zbierali do spoločnej pokladničky. Za 22 € dokáže Mary’s Meals sýtiť jedlom v škole 1 dieťa žijúce v chudobe po celý šk. rok. My sme ušetrenými peniazmi počas tejto výzvy nasýtili 9 detí na celý školský rok.V stredu 13. decembra sme zorganizovali charitatívne trhy v našej telocvični. Návštevníci trhov s imohli pochutiť na punči, palacinkách či iných dobrotách, vypočuť si koncert skupiny Maybe, zapojiť sa do rôznych aktivít, súťaží a dozvedieť sa viac o Mary’s Meals v ich stánku. Čakali ich aj skvelé tombolové ceny od našich štedrých sponzorov. Dokopy sme vďaka všetkým darom a príspevkom nasýtili výťažkom z vianočných trhov 35 detí na celý školský rok! Práve preto sme pridali na virtuálny vianočný stôl Mary’s Meals (www.vianocnystol.sk) 35 tanierov s názvom nášho gymnázia.

            Ďakujeme všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa svojou kreativitou a plným nasadením podieľali na príprave a priebehu trhov. Za skvelé dary do tomboly ďakujeme našim sponzorom: Intersport Dolný Kubín, Autoškola Beňuš, Alpha barbershop, Fiorino, Arika s.r.o., Zuberecká štrúdľa, Topka Dolný Kubín, pán Spitzkopf. Tešíme sa, že sme sa opäť ako škola zapojili do dobrej veci a spoločnými silami sme zmenili životy viac ako 44 deťom, ktoré vďaka nám budú mať počas celého šk. roka záruku jedla v škole a budú sa môcť vzdelávať. Tešíme sa opäť o rok!Viac o práci organizácie Mary’s Meals sa dozviete na www.marysmeals.sk

          • Olympiáda vo francúzskom jazyku

          • 13.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Víťazom v kategórii 2A sa stal Lukáš Šuda (Sexta), druhé miesto obsadila Nina Rumanovičová (II.C). V kategórii 2B sa na prvom mieste umiestnila Nikola Holubčíková (III.A), na druhom mieste Klaudia Štrbáková (III.A) a tretie miesto obsadila Klára Kušnírová (IV.A). Víťazi budú našu školu reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 9.2.2023 v Žiline.

          • Finále v pretláčaní rukou

          • To sa nám ale zase diali veci 😊 Posledné kolo v pretláčaní rukou sa nakoniec nekonalo na našej škole, kvôli vyťaženosti našej haly, a preto ho hostila SOŠ obchodu a služieb.      V stredu 13. 12. 2023 sa stretlo takmer 90 študentov a študentiek z 5 stredných škôl, ktorí chceli ukázať svoju dominanciu.

            V kategórii dievčat do 60 kg sa na bronzovú priečku prebojovala Petra Štoberová, ktorá sa zlepšovala po každom kole. Ani ostatné baby sa nestratili, výborne si počínali Lucia Puková aj Stelka Laurinčíková.

            Svoj tromf sme ale mali v kategórii nad 60 kg, a to nie hocijaký – Máriu Harezníkovú, ktorá 1. kolo vyhrala, v 2. kole skončila druhá, preto sme verili v jej schopnosti. Majka si počínala suverénne aj v tomto kole a dostala sa až do finále. To minulé prehrala, preto sa musela skoncentrovať a dať do toho všetko. Majka sa po fantastickom výkone postavila na najvyšší stupienok a vyhrala svoju kategóriu. Aby toho nebolo málo, dnes sa ešte stretli víťazky zo všetkých váhových kategórii a zabojovali o absolútnu víťazku. Budem sa opakovať a zase chváliť našu študentku Majku, lebo tam súperkám nedala najmenšiu šancu a stala sa aj absolútnou víťazkou. Paráda, objavili sme tvoj skrytý talent 😊

            Kategória chlapcov je vždy nabitá na prasknutie a keď chlapcov vidím, asi by som mal častejšie chodiť do posilňovne😊

            V kategórii do 65 kg sa nám darí počas celej súťaže a ani dnes tomu nebolo inak. Na stupne víťazov sa dostal už tradične Ľubomír Mikuš, ktorý skočil tretí a obrovskú radosť nám urobil Andrej Kobella, ktorý bez jedinej prehry túto kategóriu ovládol a zaslúžene sa tešil z prvenstva.

            Lukáš Obrcian, ktorý prvýkrát skúsil kategóriu do 70 kg (predchádzajúce 2 kolá do 65 kg vyhral) sa nestratil ani tu a dostal sa až do finále. Tam mal ale viac šťastia jeho súper a Lukáš tak prvýkrát okúsil trpkosť prehry. Striebro je ale fantastické.

            V osemdesiatke sa skvelo prezentovali chalani – Peter Ševčík 4. miesto, Michal Krížo 5. miesto, Vladimír Kuteš 6. miesto.

            V najťažšej kubatúre sa ukázal Alex Šablatúra, ktorý skončil na 5. mieste.

            Posledné kolo bolo ale špecifické tým, že sa rozhodovalo o absolútnom víťazovi školy, tzn. že zo všetkých 3 kôl sa sčítavali body prvým 7 žiakom umiestneným zo všetkých škôl. Siedmy dostal bod, šiesty 2 atď. a víťaz získal pre školu 8 bodov. Všetky body sa zrátali a najúspešnejšia škola získala pohár a profesionálny pretláčací stolík. Keď vyhlasovali piate, štvrté, tretie miesto a stále sme tam neboli, začali sme veriť, že úspechy našich žiakov môžu priniesť aj túto trofej. Okamih pravdy nastal a keď sme tam ostali my a obchodná akadémia, napätie sa dalo krájať. Nakoniec bolo cenou útechy pre obchodnú akadémiu 2. miesto, a tak sa naša škola tešila z ďalšieho úspechu a zaslúžene si odniesla prvenstvo aj tu. Neskutočné! Konkurencii sme nadali šancu, získali sme pohár a profesionálny pretláčací stolík za najúspešnejšiu školu zo všetkých. Neuveriteľné! 

            Všetkým vám chcem poďakovať za krásnu reprezentáciu školy, za vašu bojovnosť, za výborné výkony, ktoré ste podávali počas všetkých kôl. Obrovské ďakujem...

          • Za Žilinský kraj budeme na Slovensku bojovať my!


          • Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš, Kysucké Nové Mesto, to boli tímy, ktoré nám stáli
            v ceste zahrať si na Majstrovstvách Slovenska vo florbale. Športová hala v Kňažej hostila
            krajské kolo, a tak sme mali výhodu domácej pôdy.
            Skutky niekedy hovoria za nás a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Dnes ste
            ukázali, že ste extratrieda a zaslúžene sa tešíte z prvého miesta. Ja som na vás nesmierne hrdý,
            pre mňa je to obrovská radosť vidieť vás vyhrávať, prežívam to s vami, tú emóciu, tú eufóriu.
            Sú to krásne športové okamžiky a som rád, že ich môžeme spolu zdielať.
            Naša cesta nekončí, zabojujeme medzi ôsmimi najlepšími tímami na Slovensku a
            verím, že dosiahneme výborný výsledok. Klobúk dole pred vami páni. Ste super parta! 

          • Krajské šachové majstrovstvá

          • Najlepší z okresov sa stretli v Žiline na krajských majstrovstvách v šachu. Našu školu za ZŠ reprezentovali 2 žiaci, ktorí si vybojovali miestenku, a to: Marek Samuel Šimek a Ladislav Kakačka z kvarty. Za SŠ nás reprezentoval víťaz okresného kola Tomáš Bystrický zo 4.B.

                        Hralo sa opäť švajčiarskym systémom na 7 kôl a 2 x 10 minút. V Žiline sa stretla šachová elita a bolo to vidno aj v zápasoch. Každému sa dymilo z hlavy a mozgové závity pracovali na plné obrátky. Chalani sa snažili, ale tentoraz to na prvú trojku nestačilo a postup na Majstrovstvá Slovenska sme nechali iným. Ďakujem za peknú reprezentáciu školy.  

          • Okresné kolo vo florbale ZŠ

          • Už tradične sa v Základnej škole Janka Matúšku konalo okresné kolo základných škôl
            vo florbale. Tento rok sa predstavilo 9 škôl. Hralo sa v 3 skupinách, z ktorých postupoval iba
            víťaz. Víťazi sa potom stretli vo finálovej skupine. Nám sa podarilo v skupine zdolať Kňažiu
            a aj Petra Škrabáka a postúpiť tak do finálovej skupiny.
            Tam nás podľa očakávaní čakali súperi z Janka Matúšku a z Martina Kukučína.
            Zápasy boli ťažké, športové triedy sa dokázali presadiť, a tak sme sa museli uspokojiť z 3.
            miestom. Pekný výsledok našich najmladších študentov.

          • Keď spojíte vedu a umenie...

          • Keď spojíte vedu a umenie, vznikne z toho skvelý a výnimočný deň. Takýto deň sme zažili minulý týždeň v utorok, keď sme so študentmi bilingválnej triedy IV.A a sexty navštívili vedecký park Univerzity Komenského, kde sídli špičková biotechnologická spoločnosť MultiplexDX. Firma spolupracuje s prestížnymi vedeckých inštitúciami, sú členmi Oslo Cancer Cluster, kde pôsobia najprestížnejší svetoví onkológovia a experti na diagnostiku a liečenie rakoviny. Dataset, ktorý vytvorili pri validácii na tisícke vzorkách, je v tejto komunite považovaný za najväčší a najpresnejší na svete. Večer sme si vychutnali baletné predstavenie v Slovenskom národnom divadle, ktoré bolo tiež skvelé. Dokonca aj tí najzarytejší odmietači baletu si po predstavení povedali, že sa určite aj v budúcnosti do divadla na podobné prestavenie ešte vrátia.

            Slovo rakovina určite vzbudzuje v každom z nás veľký rešpekt. Slovensko bohužiaľ vedie svetový rebríček krajín s najväčším úmrtím na rakovinu hrubého čreva a má stabilné miesto v top trojke v úmrtiach na rakovinu prsníka v rámci EU. Rakovina prsníka je celosvetovo najrozšírenejším typom rakoviny s viac ako 2,3 milióna novo diagnostikovaných prípadov ročne. Veľa ľudí zvádza ťažký boj s touto chorobou, často so smutným koncom.

            A potom sú tu vedci, ktorí bojujú s rakovinovými bunkami dobrovoľne, aby nás vrátili do života... na časovej osi dejín upaľovaní, zaznávaní a dokonca na Slovensku im ešte pred nedávnom hádzali do okien kamene.

            Vedecký tím spoločnosti MultiplexDX aktuálne pracuje na revolučnom diagnostickom teste rakoviny prsníka. Ich riešenie je založené na IP kombináciách vizualizačných a sekvenčných  technológií na kvantifikáciu biomarkerov rakoviny, aby dali každej diagnóze špecifický „čiarový kód“, ktorý bude indikovať nielen typ rakoviny, ale aj trvanie personalizovanej liečby. Používajú systém multiplex – krížové testovanie a overenie rovnakého výsledku z najmenej dvoch nezávislých zdrojov. Technológiu by chceli v budúcnosti aplikovať na ďalšie solídne tumory, ako je napríklad rakovina kože alebo pľúc. Zároveň majú v pláne dokončiť vývoj diagnostiky na Alzheimerovu chorobu.

            CEO a spoluvlastník spoločnosti Pavol Čekan najskôr porozprával študentom o svojich štúdiách, o svojej ceste k svetovej vede, ako aj celý príbeh MultiplexDX. Študenti mali potom možnosť vidieť laboratóriá, ktorými ich sprevádzal riaditeľ R&D Adrián Szobi. Taktiež im vysvetlil celý proces diagnostiky od odobratia tkaniva biopsiou, jeho vizualizácia cez laserovú mikrodisekciu (čo si mohli študenti sami vyskúšať), až po RNA sekvencovanie na cca 2500 ďalších sekvencií.

            Ak chceme zmeniť tie čierne čísla našej krajiny, tak to znie ako stará obohratá pesnička... včasná diagnóza Vám môže zachrániť život. Počúvaj, čo hovorí Tvoje telo.

            život človeka

            život človeka IMT Smile

          • iBOBOR

          • V dňoch 6. - 9. novembra 2023 sa naša škola zapojila do medzinárodnej súťaže Bebras - Informatický bobor. Účastníci riešili zaujímavé logické úlohy a napriek tomu, že aktuálny ročník bol náročný, dosiahli výborné výsledky: medzi 179 súťažiacimi bolo až 51 úspešných riešiteľov.

            Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:
            BENJAMÍNI – Martin Povala a Lucia Tomagová z prímy, Katarína Tomagová a Alžbeta Gašperová zo sekundy
            KADETI – 
            žiačky z kvarty Nina Černáková, Lea Koloušková, Lucia Ľubeková
            JUNIORI – Zuzana Valeková z I.C, Andrej Lofaj zo sexty, Adam Mikula z II.C
            SENIORI – Andrea Horská z oktávy, Sabina Matejčíková, Nina Mydliarová a Martin Špánik z V.A

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.

          • V dňoch 15. a 16. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku. Za mimoriadne vysokej účasti žiakov sa víťazmi v jednotlivých kategóriách stali:

            Kategória 1A

            1. miesto Alžbeta Basárová (sekunda), 2. miesto Richard Trnovec (sekunda), 3. miesto Nela Gočalová (sekunda)

            Kategória 1B

            1. miesto Timea Mašlonková (kvarta), 2. miesto Eliáš Juriga (tercia), 3. miesto Lukáš Záhradník (tercia)

            Kategória 2A

            1. miesto Laura Piecková (sexta), 2. miesto Zuzana Urbanová (I.C), 3. miesto Matej Barienčík (I.C), 4. miesto Alexandra Luczyová (sexta), 5. miesto Tomáš Púček (II.B)

            Kategória 2B

            1. miesto Jakub Martinček (oktáva), 2. miesto Matúš Kováčik (oktáva), 2. miesto Samuel Pažítka (oktáva)

            Kategória 2C1

            1. miesto Eva Mária Micheľová (II.A), 2. miesto Daniela Smolková (V.A), 3. miesto Nina Faglicová (IV.A)

            Všetkým srdečne blahoželáme a žiakom, ktorí postupujú do okresného kola súťaže, prajeme veľa šťastia.

             

          • Miniliga v armwrestlingu – 2. kolo

          • Naši súťažiaci ukázali, že patria medzi elitu v pretláčaní rukou aj v 2. kole miniligy, ktoré sa konalo 24. 11. 2023 v Obchodnej Akadémii v Dolnom Kubíne. Už po 1. kole 5-násobná majsterka sveta Barbora Bajčiová povedala, že takú účasť štartujúcich (87) nečakala a po tomto kole bola doslova dojatá. Za pretláčacie stolíky sa postavilo neuveriteľných 135 študentov a študentiek. Je vidno, že tento šport nie je na vedľajšej koľaji a má veľkú popularitu medzi mládežou. O rivalitu a atraktívne súboje bolo tak postarané.

                        Našim nádejam sa najlepšie darilo v kategórii do 65 kg, kde finále obsadila dvojica našich študentov – Ľubomír Mikuš a Lukáš Obrcian. Lukáš potvrdil, že víťazstvo v 1. kole nebola náhoda a pripísal si aj druhý triumf v tejto kategórii bez jedinej prehry. Vynikajúco sa umiestnili aj Michal Kováčik a Andrej Kobella, ktorí skončili na 4. a 5.mieste.

                        V kategórii do 70 kg sa na stupne víťazov dostal po skvelom výkone Oliver Hojo, ktorý si odnáša bronz. Peter Ševčík zaostal len o kúsok a obsadil 5. miesto.

                        V najťažšej váhovej kategórii sa prvýkrát za nás predstavil AlexŠablatúra, ktorému len o bodík ušlo 3. miesto, musel sa tak uspokojiť zo zemiakovou madailou.

                        V dievčenskej kategórii nad 60 kg sme mali jedinú zástupkyňu, a to Máriu Harezníkovú, ktorá minulé kolo ovládla. Teraz bola jej kategória podstatne nabitejšia, ale Majka sa aj tak prebojovala až do finále. Tentoraz boja jej súperka nad jej sily a tak si Majka odnáša striebro.

                        Všetkým ďakujem za reprezentáciu školy, za vaše skvelé výkony a vidíme sa na poslednom kole, ktoré bude na domácej pôde.

          • Seminár o plurilingvizme

          • plagát

            Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne sa spolupodieľalo na príprave a organizácii odborného seminára pre učiteľov cudzích jazykov, ktorý sa konal v Žiline 24.11.2023 pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, v spolupráci so Slovenskou asociáciou učiteľov francúzštiny (SAUF).

            Ing. PaedDr. Lenka Zgútová, LLM., ktorá na našej škole vyučuje anglický a francúzsky jazyk, ako jedna zo štyroch prednášajúcich, na ňom predstavila  plurilingválne aktivity, ktoré implementuje na našej škole na hodinách francúzskeho jazyka so svojimi žiakmi. Aktivity vytvorila na základe osvojených poznatkov na vzdelávacom kurze vo francúzskom meste Nice, ktorého sa zúčastnila v júli 2023 v rámci projektu Erasmus + "Vzdelávaním k viacjazyčnosti" (2022-2-SK01-KA122-SCH-000095283), ktorého držiteľom je SAUF. 

            Seminár doplnila o prednášku o multilingválnej pedagogike "translanguaging", s ktorou sa oboznámila počas svojho nedávneho pobytu v USA  v rámci Fulbright TEA programu a podelila sa s učiteľmi z celého Slovenska o svoje skúsenosti s multilingválnym prístupom pri výučbe a štúdiu cudzích jazykov, ktoré získala počas pedagogickej praxe na amerických stredných školách. O svojich amerických skúsenostiach, ktoré nadobudla počas 7-týždňového pobytu v USA vďaka štipendijnej podpore komisie J. Williama Fulbrighta, pripravuje samostatný seminár pre svojich kolegov, ktorý by sa mal konať na našej škole 13.12.2023.

          • Okresné kolo v šachu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ

          • Možno troška v netradičnom športe sme zabojovali 15. 11. 2023 v ZŠ Petra Škrabáka,
            kde sa konalo okresné kolo v zrýchlenom šachu žiakov a žiačok ZŠ a SŠ. V početnej výprave
            sme mali niekoľko nádejí na úspech.
            Turnaj bol kvalitne obsadení a zúčastnilo sa ho 70 hráčov a hráčok. Na súťažiacich
            čakalo 35 šachovníc, na ktorých si súťažiaci zmerali svoje schopnosti. Hralo sa švajčiarskym
            systémom na 7 kôl (každý odohral 7 zápasov) a na konci o poradí rozhodoval počet
            víťazstiev. Z každej kategórie postupovali prví traja na krajské kolo, ktoré bude v Žiline.
            Za základné školy sa najlepšie darilo chlapcov z kvarty, a to Ladislavovi Kakačkovi
            a Marekovi Samuelovi Šimekovi, ktorí skončili na 2. a 3. mieste a budú tak reprezentovať
            našu školu aj na krajskom kole. O kúsok postup ušiel Jakubovi Drengubjakovi, ktorý skončil
            štvrtý.
            U dievčat na SŠ si výborne počínala Terézia Maruniaková z 2.B a skončila na
            postupovom 2. mieste.
            Stredoškoláci sa predstavili vo vynikajúcom svetle a viacerí ukázali svoje kvality.
            V prvej šestke sme mali hneď piatich zástupcov. 6. skončil Lukáš Obrcian z 2.C. 5. Púček
            Tomáš z 2.B. 4. Poláček Viktor z 1.B a stupne víťazov obsadili Jakub Škuta z kvinty, ktorý
            skončil na krásnom 3. mieste a absolútne víťazstvo bez jedinej prehry si odnáša náš študent
            Tomáš Bystrický zo 4.B. Tomáš si počínal ako skúsený matador a porazil aj hráča 3. ligy,
            ktorý sa aktívne venuje šachu. Ďalší fantastický úspech našej školy. Gratulujem. Predviedli
            ste vynikajúce partie a verím, že na ne nadviažeme aj na krajskom kole.
            Treba ale spomenúť, že všetci súťažiaci, bez rozdielu, hrali proti sebe, teda aj dievčatá
            proti chlapcom, ZŠ proti SŠ, preto to pre ZŠ bolo o to ťažšie, lebo hrali aj z o niekoľko rokov
            staršími súpermi. Tým, ktorým sa nedarilo podľa predstáv, ďakujem, získali ste cenné
            skúsenosti a skúsite svoje šťastie opäť o rok 

          • Kvalifikácia do krajského kola vo florbale

          • 14. novembra sme ako víťazi okresného kola cestovali do Tvrdošína, kde sa konala
            kvalifikácia na krajské kolo vo florbale. Sily si tu zmerali 3 tímy, ktoré ovládli okresné kolá.
            Čakali nás študenti z Námestova a z Nižnej. Oba tímy mali kvalitné kádre nabité
            hráčmi z 1. ligy. Hráči z Námestova hrávajú za Raptors (Rabča) a mali v tíme veľkú kvalitu.
            Do zápasu proti nim sme nastúpili opatrne a prehrávali sme 0 : 1. Chalani však neskladali
            zbrane a začali hrať skvelý florbal. Šnúrou 4 gólov sme dokázali zápas nakloniť na našu
            stranu a zdolali sme Námestovo 4 : 1.
            Všetko sa rozhodovalo až v poslednom zápase proti Nižnej, ktorú reprezentovali
            chalani z florbalového klubu Nižná (1. liga). Boli tam hráči, ktorí boli nominovaní
            do slovenskej reprezentácie, a preto sme jednoduchý zápas neočakávali. Po slabšom úvode
            z našej strany, kde sme sa dostali pod obrovský tlak (veľmi rýchlo sme prehrávali 2 : 0),
            začali Nižňania taktizovať a hralo sa s nimi ťažko. Zdržiavali, boli silný na loptičke a stav 2 :
            0 svietil ešte 3 minúty pred koncom zápasu v náš neprospech. Verili sme, že v športe je
            možné všetko, zvlášť vo florbale môžete streliť za minútu aj 3 góly. Zobrali sme time na
            predýchanie, na povzbudenie a 2 minúty pred koncom sa nám podarilo vďaka Miškovi
            Prádelovi znížiť na 2 : 1. Tam sme zacítili šancu, že by sme mohli ešte niečo zo zápasom
            urobiť. Času však veľa neostávalo. Súpera sme zvierali, krútili, dostávali pod tlak
            a prekvapivou strelou Tomáša Hutiru spoza polky ihriska sme 37 sekúnd pred koncom
            dokázali vyrovnať. Zápas skončil v riadnom hracom čase 2 : 2. Nasledovalo predĺženie,
            v ktorom sme hneď od začiatku dominovali a muselo to tam padnúť. Martin Lakoštík to
            zobral na seba a po minúte predĺženia rozhodol o našom víťazstve. Skoro ma odniesla sanitka,
            mám pár nových šedivých vlasov, ale práve pre tieto momenty robíme to, čo nás napĺňa –
            šport. Chalani, bola to tímová práca, všetci ste to tam odmakali a ja vám za to ďakujem. Treba
            urobiť ešte posledný krok ku Slovensku. Držte nám palce 30. 11.

          • ElektroOdpad Dopad

          • V dnešnej dobe už aj na Slovensku narastá  problém so spracovaním elektroodpadu .

            Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca celé životné prostredie a najviac krajiny globálneho juhu. Z tých sa totižto stávajú skládky  často aj nášho toxického a nebezpečného odpadu.

            Preto  sa naša škola tento školský rok  zapojila do projektu ElektroOdpad Dopad, ktorý vznikol a prebieha na školách po celom Slovensku už 7 rokov vďaka  spoločnostiSEWA, Telekomu a hlavne CEEE Živica.

            Akčné tímy (1 pedagóg a 2 študenti/tky) zo škôl zapojených do projektu  sa  na úvod zúčastnili 3-dňového kurzu, kde spoločne preskúmali problematiku životného cyklu elektroniky a možnosti recyklácie elektroodpadu. Našu školu reprezentovali pani učiteľka Benčíková a naše študentky Emma Čierna  a Alexandra Spitzkopfová.

            Kurz sme začali prvý deň exkurziou v závode ZEDKO v Banskej Bystrici, kde nám ukázali recykláciu elektroniky v praxi a vysvetlili jej význam.

            Veľká časť kurzu sa  uskutočnila v Centre environmentálnej a etickej výchovy v Zaježovej. Aktivity a vzdelávanie prebiehali hlavne v prírode.

            Všetky nadobudnuté informácie si ale nenecháme pre seba a zapojení do projektu budete onedlho aj vy, študenti a učitelia našej školy.

            Ako?

            Všetko  dôležité sa včas dozviete!

          • Okresné kolo vo florbale - dievčatá

          • Obchodná akadémia vo štvrtok 9. 11. privítala dievčenské florbalové tímy. Stretli sa 4
            okresné školy a hralo sa systémom každý s každým. Naše študentky začali výborne, postupne
            si poradili s obchodnou akadémiou 3 : 2, potom s hotelovou akadémiou 7 : 0 a na posledný
            zápas nás čakala dovtedy tiež neporazená zdravotná škola.
            Všetko sa rozhodovalo v priamom súboji, kto vyhral, postúpil do kvalifikácie na kraj.
            Dievčatá hrali výborne, podarilo sa nám streliť prvý gól a viedli sme 1 : 0, ale zdravotná sa
            nevzdala a bola nepríjemná. O chvíľu sa jej podarilo vyrovnať. Pár minút pred koncom sme
            dostali druhý gól a prvýkrát na turnaji sme prehrávali. Koniec zápasu patril nám – tlačili sme,
            strieľali sme, ale, žiaľ, tentoraz nám to tam nepadlo a museli sme sa uspokojiť s 2. miestom.
            Dievčatám patrí obrovská vďaka za predvedený výkon, za skvelú hru, len nám chýbalo to
            povestné „šťastíčko“. O rok sa vrátime silnejší.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje