• Novinky

          • Projekt o olympijských hrách v Paríži 2024

          • Francúzštinári zo IV.A si dali na svojom poslednom projekte naozaj záležať. Vybrali niekoľko zaujímavých faktov o olympiáde, ktorá sa bude konať na budúci rok v Paríži a vytvorili dvojjazyčný francúzsko-anglický projekt. Môžete si ho pozrieť pri vstupe do športovej haly a k anglickej verzii sa dostanete, keď si pomocou mobilného telefónu naskenujete QR kódy, ktoré nájdete pri každom francúzskom texte.

          • Náš úspech v súťaži SČK

          • Slovenský červený kríž- Územný spolok Orava,  dňa 8.júna 2023, zorganizoval na Cirkevnej spojenej škole v Dolnom Kubíne súťaž  v poskytovaní prvej pomoci.

            Žiaci základných škôl a študenti stredných škôl, ktorí počas školského roka navštevujú krúžky prvej pomoci, si každý rok  majú možnosť porovnať svoje vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci.

            To, že prvú pomoc vedia poskytovať aj naši študenti, ukázali Nikolka Chomisteková, Ninka Koleštíková, Julka Ďurmeková, Tomáš Domiňák a Matej Kramár z III.B triedy. Dokázali rýchlo a adekvátne reagovať v pripravených situáciách a pracovať ako tým.  

            V súťaži mladých zdravotníkov sa tak  umiestnili na krásnom druhom mieste. Blahoželáme!

          • ŠKOLA BONTÓNU

          • „Človek nie je ničím iným, ako tým, čo zo seba urobí.“ (J.P.Sartre)

            O pravdivosti týchto slov sa naši žiaci presvedčili na predstavení  zážitkového vzdelávania v utorok 30. mája 2023. Umelecko-historická spoločnosť Bojník nám prišla pripomenúť, čo je to slušnosť, zdvorilosť, takt a úcta, a to veľmi pútavým a vtipným spôsobom. Žiaci boli chvíľu sami súčasťou programu, keď rozpoznávali a objavovali riešenia konkrétnych spoločenských situácií.

          • Exkurzia v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

          •  „Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“

            Johann Wolfgang von Goethe
             

            ....a  tak  sme zamenili školské učebnice za knihu prírody a kúsok z nej si zažili na vlastnej koži. Vo štvrtok, 1. júna, sme sa my, seminaristi z biológie, vydali po stopách našich pôvodných  i exotických rastlín. Botanická záhrada v Košiciach nám ponúkla nielen obrovský repertoár bylín a drevín, spolu s veľmi pútavým výkladom pani sprievodkyne, ale predstavila nám aj 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie. Mali sme možnosť na vlastné oči vidieť rozmanitosť prírody a tešíme sa, že to obohatilo naše poznatky, ktoré v tejto oblasti budeme rozvíjať aj ďalej.

          • Deň vody 2023

          • Voda v krajine je dôležitým ekologickým a ekonomickým zdrojom, je domovom, i regulátorom klímy. Všetci ale postupne zisťujeme, že naša krajina  má v tejto oblasti  rôzne problémy.

            Ústav krajinnej ekológie SAV v rámci Svetového dňa vody 2023  usporiadal  v Bratislave  23.mája Študentskú  konferenciu pod názvom „Kvalita vôd na Slovensku“.

            Súčasťou tejto konferencie bola aj súťaž v tvorbe  vedeckých posterov, ktoré vytvorili  žiaci a študenti základných a stredných škôl na Slovensku. Do súťaže sa zapojili aj žiaci z triedy kvarty, ktorí vytvorili plagát s názvom  Sucho na Orave (sucho v našej škole).

            Plagát  do finálnej podoby dotvorili a odprezentovali  Natálka Hrdličková, Ivanka Pukajová a Nataša Kvietková.

            Síce  nevyhrali, no porota ocenila hlavnú myšlienku a prepracovanosť plagátu a získali tak nielen skúsenosti, ale aj drobné pamätné predmety.

          • Rovesnícke vzdelávanie

          • Od začiatku tohto školského roka máme v našej škole  eko- enviro krúžok pod záštitou organizácie PlanetLover.

            Po absolvovaní rôznych aktivít, prednášok a eko-workshopu,  sme na záver dostali úlohu vzdelávať  iných v témach ako je ochrana prírody, znečistenie, odpad, odlesňovanie, otepľovanie....

            Po intenzívnom uvažovaní a plánovaní sa nám, študentom,  podarilo  16. mája zorganizovať tri hodinové prednášky v Súkromnej základnej škole s materskou školou Jánoš v Dolnom Kubíne.

            Ako našu  hlavnú tému sme si zvolili oceán a jeho znečistenie a plní očakávaní a pochopiteľne aj celkom nervózni sme sa vybrali uskutočniť náš plán.

            Všetko sme mali dopredu pripravené, ale až na mieste sme pochopili, že naša príprava nám bude slúžiť iba ako efektívna osnova, a že sa budeme musieť sústrediť najmä na rozhovor s deťmi, pretože tak výrečné deti sme asi ešte nestretli.

            Pripravili sme si pre nich aktivitu týkajúcu sa morskej fauny, pozreli sme si rozprávku o veľrybe, ktorá čistila oceán od plastového odpadu a potom sme sa rozprávali a uvažovali nad tým, ako by sme mohli pomôcť aj my, ako jednotlivci. A keď už tie malé hlávky začali byť unavené, prešli sme na športové hry prepojené s triedením odpadu.

            Príprava našich prednášok nám zabrala veľa času, bolo zaujímavé vyskúšať si, ako to vyzerá, keď sme my tí, ktorí učia iných. Zavládol samozrejme aj stres a panika, keď sa nám nedarilo držať sa harmonogramu, alebo keď sme stratili pripravené materiály, ale nakoniec to dopadlo na jednotku.

            Keď sa snažíme o dobrú vec, známky na ohodnotenie samozrejme nestačia.

            Sme radi za skúsenosť a aj za ochotu pani riaditeľky Súkromnej základnej školy s materskou školou Jánoš, ktorá nám umožnila zorganizovať prednášky práve na jej škole.

             Určite veci zase vnímame o trochu inak a budeme rozhodne pozerať inak na ľudí, ktorí si dajú tú námahu niečo pre nás pripraviť a niečo nás naučiť.

             

                                          Julka, Saška, Tomáš, Katka, Emka, Simonka, Ivka, Majka, Mirka

          • Letné umelecké potulky Liptovom

          • Posledný mesiac školského roka  trieda 1. C absolvovala vzdelávaciu exkurziu v Liptovskom Mikuláši. V Múzeu Janka Kráľa sa oboznámila s jeho búrlivým životom a tvorbou, ocitla sa v dobe súdenia zbojníka Jánošíka a v Galérii P. M. Bohúňa si popri prehliadke vypočula odborný výklad o charaktere tvorby tohto významného umelca.

          • Digitálne príbehy s eTwinningom v KVARTE

          • Odovzdaním certifikátov o účasti v eTwinning projekte STORIES THAT MATTER TO US, trieda Kvarta zavŕšila svoju celoročnú spoluprácu so školami zo Srbska, Talianska, Portugalska, Jordánska a Turecka. V prvej fáze žiaci prezentovali partnerom našu školu a krajinu a vytvorili projektový plagát, logo a slogan. V druhej fáze sa zamerali na tvorenie digitálnych príbehov – krátkych videí, ktoré adresujú aktuálne problémy súvisiace so 17 cieľmi udržateľného rozvoja programu OSN.

            Žiaci tried príma, sekunda a tercia zvolili za najlepší príbeh video Evky Mikulášovej a Lindy Urbanovej LIFE BELOW WATER https://youtu.be/lWws2bGFkr0 o ochrane života v moriach a oceánoch.  Ich príbeh sa stal súčasťou elektronickej knihy, do ktorej prispelo 11 partnerských škôl.

            V priebehu projektu sa mohli žiaci niekoľkokrát zúčastniť online stretnutia s učiteľmi a žiakmi zo všetkých zúčastnených krajín. Práca na medzinárodných projektoch im poskytuje možnosť aplikovať cudzí jazyk nielen pri prezentovaní svojich myšlienok a postojov, ale aj pri komunikácii s projektovými partnermi. Tešíme sa na ďalší rok s eTwinningom.

            https://read.bookcreator.com/95uUD4tHzdMu6Cf9I0OhkPgfgR52/8BapxCr8SKu4raCz0CAl8A

          • 2. kolo prijímacieho konania v školskom roku 2023/2024

          • Z dôvodu voľných miest vyhlasuje riaditeľ Gymnázia P.O.Hviezdoslava v študijnom odbore 7902J00 gymnázium 2.kolo prijímacích skúšok.

            V druhom kole prijímacieho konania môže škola prijať: 
            štvorročné štúdium - 5 žiakov 

            Termín prijímacieho konania je 20. jún 2023

             

            Prihláška môže byť doručená elektronicky (cez EduPage), poštou alebo osobne do 14. júna 2023


            Záujemcom o štúdium bude poslaná pozvánka na prijímacie pohovory.

            Výsledky budú zverejnené na webovej stránke a Rozhodnutie o prijatí zaslané uchádzačom v deň konania prijímacej skúšky

            Kritériá pre prijímacie konanie v ďalšom termíne sú rovnaké ako pre prijímacie skúšky v májovom termíne.

            Bližšie informácie na tel.čísle: 043/5864785 alebo mailom: skola@gympoh.edu.sk

          • Predĺž si platnosť preukazu ISIC

          • Od 1. júna je možné predĺžiť si platnosť preukazu ISIC na ďalší školský rok pre zľavy (zakúpením známky) aj pre dopravu. V prípade záujmu kontaktujte p. uč. Bielikovú  (kabinet NEJ).

          • Zatiaľ najväčší úspech nášho žiaka Jakuba Holubčíka na medzinárodnej úrovni !

          • V dňoch 29.5. - 31.5.2023 sa náš žiak Kvarty Jakub Holubčík zúčastnil Svetového pohára mládeže v stolnom tenise v českom Havířove. Českí organizátori sa naozaj predviedli v plnej paráde a podmienky pre športovcov boli naozaj špičkové. Súťažná hala mala 12 stolov, vo vedľajšej hale bolo 24 tréningových stolov, v tretej hale vznikla jedáleň pre 200 športovcov. 

            Jakub hral ako jednotlivec v dvoch kategóriách - U17 a U15. V kategórii U17 sa dostal medzi 64 najúspešnejších spomedzi 110 hráčov z celého sveta. V tejto kategórii sa v boji o najlepšiu 32-ku stretol s Japoncom Tamitom Watanabe, ktorý je svetovou jednotkou v kategórii U15. Prehral síce 1:3 na sety, no po tuhom boji. 

            Omnoho lepšie výsledky Jakub dosiahol vo svojej kategórii U15. Najprv v skupinovej fáze s 90 hráčmi ovládol svoju štvorčlennú skupinu, keď postupne porazil Fabiana Rinderera z Nemecka, Jakuba Kabelku z Česka a Wojciecha Szymczaka z Poľska. Týmto sa dostal do vyraďovacej hlavnej časti súťaže. V Round of 64 porazil Jakuba Nadolneho z Poľska. Svoj najlepší zápas odohral v Round of 32, kde zdolal 3:0 na sety francúzsku dvojku Noaha Vittela  a dostal sa medzi 16 najlepších  v kategórii U15, čo je jeho doposiaľ najlepší výsledok na medzinárodnej scéne. V boji o najlepšiu osmičku prehral síce s Danilom Faso z Talianska, no napriek tomu prevláda spokojnosť s dosiahnutým výsledkom na nádhernom podujatí.

            Ďakujeme Slovenskému stolnotenisovému zväzu za nomináciu na svetový pohár. Trénujeme a bojujeme ďalej. 

          • Športový deň na našej škole

          • Je už tradíciou, že v poslednom maturitnom týždni organizujeme na našom gymnáziu športový deň. Dohrávajú sa športové súťaže, ktoré prebiehajú od začiatku školského roka, a je to aj symbolická rozlúčka s maturantmi.

            V stredu 10. mája si tak v športovej hale zmerali sily 4 najlepšie tímy zo školskej florbalovej ligy, ktorí bojovali o celkového víťaza. Tímy mali netypické názvy: No Name, NohomoFanatic, Richleribi a Železo-miesiči.

            V prvom zápase o bronz sa stretli: Richleribi – Železo-miesiči. Richleribi si svoj zápas postrážili a tešili sa z 3. miesta.

            Finálový zápas bol nabitý vynikajúcimi florbalistami, ktorí dosiahli skvelý výsledok na MSR, preto zápas sľuboval napínavý duel. Hráči No Name si nakoniec poradili s chalanmi NohomoFanatic 5 : 3 a stali sa tak majstrami školskej florbalovej extraligy. Gratulujem.

            Všetky tímy, ktoré sa dostali do finálových bojov, si odniesli zo sebou diplomy, poháre a sladké prekvapenie pre každého. Pre najlepšieho strelca, Petra Sedlára, bol pripravený pohár, sladkosti a darčeková poukážka v hodnote 20 eur na nákup športových potrieb. Vidím, že o florbal je stále veľký záujem a že naša škola napreduje míľovými krokmi vpred. Paráda. Už teraz sa teším sa na ďalší ročník.

            Všetci, ktorí ste chodili na ligu, ste víťazi, už len tým, že robíte niečo pre seba a svoje telo a nesedíte doma za mobilmi či počítačmi.

            Po odohratí a vyhodnotení florbalovej ligy nastal čas na volejbalové derby medzi študentmi a učiteľmi. Maturanti tento rok dali dokopy 2 tímy, s ktorými učitelia odohrali po 1 sete. Bolo vidno, že študenti mali dobrú prípravu na hodinách TV a tento rok si dokázali poradiť s ich mentormi.

            Všetkým ďakujem za krásne športové výkony a prajem vám, nech napredujete v športových výkonoch.

          • Odkaz maturantov pre budúcich prvákov - učte sa francúzštinu!

          • Kým sa francúzštinári z maturitného ročníka s nami rozlúčili a odišli na akademický týždeň, aby sa pripravili na maturitné skúšky, ktoré ich čakajú, stihli dokončiť svoju poslednú projektovú prácu z francúzštiny - motivačné video o výhodách učenia sa francúzskeho jazyka na našej škole. Nechajte sa teda nimi inšpirovať  ... au revoir!

          • Majstrovstvá slovenska v bedmintone žiačok SŠ 3 miesto

          • V dňoch od 9.5. do 10.5. sa v Trenčíne konali školské Majstrovstvá SR v bedmintone chlapčenských a dievčenských družstiev stredných škôl.Turnaja sa zúčastnili víťazi všetkých krajov Slovenska, jedno stretnutie predstavovalo dva zápasy v dvojhre a jeden zápas v štvorhre.

            Výsledky:dievčatá SŠ (Julka Ďurmeková (III.B), Janka Ďurmeková  (I.B)) - 3. miesto

            Sestrám patrí srdečná vďaka, ďakujeme rodičom a takisto aj bedmintonovému klubu a trénerom: Aničke a Jožkovi  Vešeléyiovcom.

          • Absolventi nemeckej digitálnej univerzity

          • Niekoľko žiakov tercie a kvinty si včera prebralo certifikáty o absolvovaní nemeckej digitálnej univerzity na pôde Goethe inštitútu v Bratislave priamo z rúk vedúcej jazykového oddelenia p.Ivety Sládekovej Ondrejkovej. Mária Kováčiková (TER) dosiahla najvyšší možný titul - Professorin. Srdečne blahoželáme.

          • Basketbalisti bojovali o postup na krajské kolo

          •  

                            V netradičnej basketbalovej disciplíne 3 na 3 sa na našej škole v utorok 18. apríla konala kvalifikácia na krajské kolo. Stretli sa tu víťazi okresných kôl, ktorí medzi sebou bojovali o postup. Našimi súpermi boli chalani z Tvrdošína a z Rabče. V prvom zápase sme nastúpili proti Mútnemu a zápas mal vyrovnaný priebeh, ale pevnejšie nervy ukázal náš tím a tešil sa z víťazstva 11 : 9. V druhom zápase z chalanov opadla nervozita a s chuťou si tam zahrali, čo sa pretavilo do výsledku 16 : 6. Stali sa tak víťazmi kvalifikácie a predstavia sa v krajskom kole, ktoré sa bude opäť konať na našej škole 18. mája. Víťaz postupuje na Majstrovstvá Slovenska, pevne veríme, že to môžeme byť práve my.

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA

          • Po úspešnom absolvovaní školského kola chemickej olympiády v kategórii D obaja úspešní riešitelia z triedy kvarta - Ivana Pukajová a Niko Staš - postúpili do okresného kola.

            V okresnom kole obsadili krásne miesta: Niko 1. miesto, Ivana 4. miesto.

            Niko postúpil do krajského kola a umiestnil sa na 3. mieste.

            Srdečne blahoželáme a veríme, že o rok budú pokračovať vo vyšších kategóriách.

          • Vyhlásenie víťazov umeleckej súťaže

          • 3. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnilo vyhlásenie víťazov umeleckej súťaže „Harmónia a odlišnosti“.

            Už po druhý krát sa našim žiakom podarilo vďaka Slovenskému veľvyslanectvu v Grécku zapojiť do veľmi zaujímavej aktivity. V priebehu niekoľkých pár predošlých týždňov vytvárali umelecké diela na tému landartu a junkartu, inšpirovaných tvorbou gréckeho umelca G. Zongolopoulosa, s nadáciou ktorej sa zoznámili počas  medzinárodnej videokonferencie konanej dňa 20. marca 2023.

            Do súťaže sa zapojili žiaci prvých ročníkov a triedy kvinty. Spolu bolo hodnotených 56 prác, ktoré bojovali o priazeň 10 porotcov. Troch z veľvyslanectva SR v Aténach v  Grécku, troch z Oravskej galérie v Dolnom Kubíne a štyroch z Gymnázia POH.

            Víťazstvo a pobyt v Grécku si vybojovali: žiačka Bronislava Lašticová z triedy 1.B, ktorá sa umiestnila so svojim dielom „Transformácia krásy“ na 1. mieste, žiačka Šarlota Štriflerová z triedy kvinta s dielom „Uhol pohľadu“ na 2. mieste a žiačka Stela Laurinčíková z triedy 1.A s dielom „Čaro vnútra“ na 3. mieste.

            Dievčatám srdečne gratulujeme a prajeme im šťastnú cestu za umením, históriou a milými ľuďmi do Grécka.

          • Florbaloví medailisti

          •  

            Florbalová súťaž mala svoje vyvrcholenie na Majstrovstvách Slovenska v Trenčíne 2. a 3. mája, kde sa stretlo 8 najlepších tímov zo Slovenska. Našu školu reprezentovali: Jaroslav Bukový, Peter Bosák, Matej Grega, Tomáš Hutira, Jonatán Jokel, Patrik Kubačka, Branko Mahút, Adam Mikula, Lukáš Obrcian, Michal Prádel, Tomáš Straka a Štefan Škuta.

            V prvý hrací deň nás čakali 3 zápasy v skupine a bojovalo sa o čo najlepšiu východiskovú pozíciu vo vyraďovacej časti. V prvých 2 zápasoch sme si poradili najprv s Bardejovom 4 : 2, potom s Topoľčanmi 4 : 1 a v tesnom zápase sme nestačili na Bratislavu 2 : 3. Ostalo nám v skupine 2. miesto.

            Druhý hrací deň sme vo štvrťfinále nastúpili proti Breznu a skvelým výkonom (6 : 3) sme si vybojovali miesto v top 4.

            Semifinále už bola iná káva, tam nás čakali Košice, tvorené niekoľkými slovenskými reprezentantmi, ale ani tých sme sa nezľakli a hrali sme s nimi otvorenú a vyrovnanú partiu. Z víťazstva 4 : 1 a postupu do finále sa ale tešili Košičania. Museli sme sa sústrediť na zápas o bronz.

            V poslednom zápase sme chceli skoncentrovať všetky sily a sústrediť sa na odvetu s Bratislavou. Veru bolo o čo hrať – v hre boli bronzové medaily. Chalani už mali dosť v nohách (hrali 8), mali sme početnú maródku na striedačke, ale museli ísť cez bolesť a poriadne zamakať. Bolo vidno, že máme skvelých skúsených hráčov, výborný kolektív, a tak sa dostavila zaslúžená odmena. 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska je obrovský úspech nielen pre našu školu, ale aj pre vás. Musím vám zložiť poklonu za to, čo ste predvádzali na ihrisku, za obetavosť, bojovnosť a odhodlanie niečo dokázať. Tučnými písmenami sa zapíšete do dejín našej školy. Fantastické, ďakujeme ešte raz! 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje