• Novinky

          • Prezentácia strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline 

          • V piatok 2.12.2022 sa žiaci maturitných ročníkov, ktorí majú záujem študovať strojárstvo,  zúčastnili prezentácie strojníckej fakulty. Dozvedeli sa o zaujímavých odboroch na tejto fakulte, spôsobe výučby, štipendiách, podmienkach prijatia a pod.Získali nové a zaujímavé informácie, ktoré im pomôžu pri voľbe vysokej školy a povolania.

          • Výmenný interkultúrny projekt s Mexikom

          • V týchto dňoch sme ukončili zaujímavý projekt interkultúrnej výmeny. Francúzštinári z Prímy sa vďaka francúzskemu jazyku spoznali s rovesníkmi z mexickej školy Escuela Sierra Nevada v rámci projektu medzinárodnej výmeny francúzskeho vydavateľstva CLE International. S novými kamarátmi ich spája nielen rovnaká učebnica, ale najmä chuť učiť sa cudzie jazyky a spoznávať nové krajiny. Tak ako naši Prímania priblížili svojim mexickým spolužiakom našu krajinu, tak sa dozvedeli mnoho zaujímavého o ich, pre nás exotickej, krajine. Aj keď sa francúzštinu začali učiť len v septembri, už teraz dokázali porozumieť svojim kamarátom z Mexiko City, ako sa volajú, odkiaľ sú a koľko majú rokov, ako aj to, že v Mexiku je obľúbeným sviatkom Día de Muertos a obľúbeným dezertom vyprážané a krémom plnené « gaznates ».Spoznali aj slávnu mexickú osobnosť Fridu Kahlo a slávne miesto Chichen-Itza. Svojich nových kamarátov a ich krajinu spoznávali vo francúzštine prostredníctvom videí a prezentácií, pri ktorých výrobe sa aj zabavili, aj mnohé naučili. Sme radi, že francúzsky jazyk sa pre našich Prímanov stal nielen novým predmetom v škole, ale najmä dorozumievacím prostriedkom pri spoznávaní sveta.

          • Bažantský večierok

          • V piatok 18.11.2022 sa v našej škole uskutočnil bažantský večierok, ktorý sa niesol v duchu “začarovaného lesa”.

            Hlavný program sa začal slávnostným príhovorom, po ktorom sme mohli vidieť tanečné vystúpenia prváckych tried. Nasledovali úlohy, ktoré mali dokázať schopnosti čerstvých gymnazistov. Prenášali Fénixove vajíčko, rozpoznávali prísady do čarodejníckych elixírov a nechýbala ani čarodejnica, ktorej zachýbal žabí sliz. Následne prváci pokračovali vo výrobe korálkového náramku z naslepo pozametaných korálok. Nakoniec sa pokúsili o vylúštenie zakódovanej tajnej správy, ktorá poukazovala na miesta v začarovanom lese. Celá súťaž vyvrcholila vyhodnotením. Víťaznou triedou, s najvyšším počtom bodov sa stala trieda I.A, ktorá za svoju snahu a pracovitosť získala chutnú tortu. Po vyhodnotení súťaží nasledovala “afterka” pri ktorej sme si zatancovali a zabavili sa na vlne legendárnych piesní.

             Pevne veríme, že sa všetci dobre zabavili a zažili pekný večer, na ktorý budú spomínať len v dobrom.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na jeho organizácii.

            Vaša III.B.

          • DEJEPISNÁ SÚŤAŽ GYMNÁZIÍ ČR a SR

          • Naši žiaci Katarína Ďaďová (septima), Jakub Martinček (septima) a Matej Vajzer (III.B) sa zúčastnili na finále prestížnej medzinárodnej dejepisnej súťaže gymnázií Českej a Slovenskej republiky, ktorá sa konala 24.11. 2022 v českom meste Chebe. Z celkového počtu 327 súťažiac gymnázií sa prebojovali medzi 75 najlepších a nakoniec získali krásne 28 miesto, zo všetkých slovenských gymnázií boli na 10 mieste.  Srdečne im gratulujeme.

          • Krajské kolo vo florbale 1. miesto

          • Dlhé, náročné, vyčerpávajúce a napínavé. Aj také bolo krajské florbalové kolo. Chceli sme vyhrať, snažili sme sa, dali sme do toho všetko, bohužiaľ, tímy, ktoré tam boli, mali obrovskú kvalitu. Mrzí nás to preto o to viac, že nikto z nich nepostúpi, lebo naši chalani sú svojou výkonnosťou a zohratosťou ešte o level vyššie.

            Do krajského kola postúpilo 5 tímov – Čadca, Martin, Liptovský Mikuláš, Žilina a my.

            Prvý zápas na nás čakala Čadca – vstup do turnaja nám vyšiel na výbornú a odniesli sme si víťazstvo 8 : 1.

            V druhom zápase sme narazili na Mikuláš, ktorý hral veľmi tvrdo, neflorbalovo a táto hra nám absolútne nevyhovovala. Pri Mikuláši stáli všetci svätí - strelilisme 4 tyčky a 1 brvno, a preto sa zrodila remíza 1 : 1.

            Tretí zápas bol pre nás zlomový, čakal nás Martin, ktorý dovtedy neprehral. Ak by sme zaváhali, sen o postupe by sa rozplynul. Zápas sme mali od začiatku vo svojej réžii a konečný výsledok 6 : 2 nás hrial pri srdci. Šanca na celkový triumf bola na dosah. Museli sme uhrať dobrý výsledok proti silnej Žiline, ktorá mala veľmi kvalitne obsadený káder, tvorený aj extraligovými hráčmi. Počas zápasu z chalanov spadol balvan a zápas si užili. Žilinu sme prestrieľali 13 : 3 a víťazstvo nám už nikto nemohol ukradnúť.

            SniperPaťoKubačka zostrelil všetko, čo mu stálo v ceste, Tomáš Hutira a Maťo Grega ukazovali svoju zohratosť a miestami to pripomínalo exhibíciu. Rozstrieľali sa nám aj mladé pušky - JonatánJokel, BrankoMahút, Michal Prádel.

            Obrana šlapala ako švajčiarske hodinky – Adam Mikula, BrankoMahút, Tomáš Straka, Števko Škuta. Lukáš Obrcian.

            Fantastickými zákrokmi sa prezentoval náš brankár Jaro Bukový, ktorý to svojimi slovami vystihol: „Vychytal som Slovensko“.

            Obrovská kvalita našich hráčov, tímový duch, skromnosť a radosť z hry, takto som to videl ja a som na vás nesmierne hrdý. Robíte výbornú reklamu sebe, ale aj našej škole.Je radosť pozerať na vašu hru a patrí vám obrovská poklona. Ďakujeme!

            Prepísali ste dejiny florbalu na našom gymnáziu a prvýkrát v histórii sa predstavíme na Majstrovstvách Slovenska v konkurencii 8 najlepších tímov zo Slovenska.

            Držte nám palce.

            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • 16. a 18. novembra sa na našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Všetky kategórie súťažili prezenčne. Tu je prehľad výsledkov.

            Kategória 1A:

            1. miesto: Alžbeta Basárová (príma), 2. miesto: Jonáš Kapina (sekunda), 3. miesto: Mária Stacherová (sekunda)

            Kategória 1B:

            1. miesto: Samuel Juráš (kvarta), 2. miesto: Marek Samuel Šimek (tercia), 3. miesto: Daniela Mikulášová (kvarta)

            Kategória 2A:

            1. miesto: Ľuboš Poburíni (sexta), 2. miesto: Alexandra Luczyová (kvinta), 3. miesto: Jana Ďurmeková (I.B),

            4. miesto: Matúš Meško (II.C)

            Kategória 2B:

            1. miesto: Matúš Kováčik (septima), 2. miesto: Martina Nehajová (septima), 3. miesto: Branko Gablovič (III.C)

            Kategória 2C1:

            1. miesto: Nina Faglicová (III.A), 2. miesto: Natália Žuffová (IV.A), 3. miesto: Nils Fredrik Rosén (III.A), 4.miesto: Michaela Brčáková (III.A)

             

            Víťazom jednotlivých kategórií blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom a krajskom kole.

          • ÚSPECHY NAŠICH ŠTUDENTOV V DEBATNOM TURNAJI

          • V debatnom klube sa tento rok stretávame len dva mesiace (skoro úplne v novom zložení)  a už máme za sebou veľký úspech. V dňoch 18. a 19. novembra 2022 sa v Poprade uskutočnil Začiatočnícky debatný turnaj. Za náš debatný klub sa ho zúčastnili Michal Jánoška (IV.A), Dominika Pažítková (IV.A) – obaja členovia klubu len dva mesiace a Júlia Kakačková (kvinta) – členka klubu od minulého roku. Spolu absolvovali 4 súťažné debaty. 

             

            V aplikovaní debatných zručností súťažilo 25 tímov z celého Slovenska, teda 75 rečníkov. Tézy neboli plánované, ale improvizované, teda debatéri počas 45 minútovej prípravy nemohli používať žiadne externé zdroje, len svoje vedomosti. Počas tohto času museli zostaviť svoju argumentačnú líniu, dôslednú štruktúru a analýzu svojich argumentov, stratégiu jednotlivých rečníkov v tíme, možné argumenty, ktoré prinesie protistrana, a spôsoby, ako ich počas debaty napadnúť. Všetci traja túto úlohu zvládli perfektne. Predviedli zohranú kooperáciu, prácu pod tlakom, ako aj schopnosť aktívne počúvať a vedieť pohotovo vyhodnotiť chyby v súperovej reči a využiť ich vo svoj prospech.  

             

            Prínosom tohto turnaja nepochybne bola spätná väzba od akreditovaných rozhodcov po každej debate. A tak sa ich zručnosti každým kolom zlepšovali. Bolo to vyčerpávajúce, namáhavé, ale zároveň im každý posun vpred priniesol z debatovania ešte väčšiu radosť. Aj keď všetci v tomto formáte debatovali prvýkrát, porazili všetky tímy a umiestnili sa na nádhernom 1. mieste. Bol to skvelý pocit sledovať študentov, ktorí si prišli na turnaj po skúsenosti a možno si až tak neverili, ako si vychutnávali ovocie svojej ťažkej práce. Gratulujeme!!! Nabudúce teda bez obáv do ligy 😉.

          • Sme potomkami Hviezdoslava

          • Pri príležitosti úmrtia nášho básnického velikána P. O. Hviezdoslava (+ 8. novembra 1921) vyčistili prváci gymnázia básnikov hrob. Tradíciu udržiavame ako hrdí študenti strednej školy, ktorá nesie jeho meno. Popri zametaní a úprave miesta jeho odpočinku sme si pripomenuli jeho literárne skvosty.

          • Sestry Ďurmekové postúpili na MS v bedmintone.

          • Janka a Julka Ďurmekové vynikajúco reprezentovali našu školu v okresnom a krajskom kole v bedmintone SŠ, čím si zabezpečili  účasť na majstrovstách Slovenska. Výborný výkon podala aj dvojica Michal Kurhajec a Roman Florek - piataci bilingválneho štúdia na našej škole, ktorí skončili na 2. mieste v krajskom kole. Jakub Drengubiak a Dávid Škrabák obsadili 2. miesto v okresnom kole v kategórii mladších žiakov. Sestrám Ďurmekovým budeme držať palce na majstrovstvách Slovenska. Michalovi Kurhajcovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy počas celého štúdia.

          • Okresné kolo v stolnom tenise

          •  

            Naši stolnotenisti sa v stredu 16. 11. 2022 predstavili v ZŠ Janka Matúšku. Turnaja sa zúčastnilo 7 škôl a hralo sa v 2 skupinách, z ktorých postupovali prví dvaja. Nám sa podarilo bez prehry našu skupinu ovládnuť a postupne sme si v semifinále poradili s cirkevnou školou a vo finále s „Kukučínkou“ hladko 3 : 0, keď si každý z chalanov uhral svoj zápas. Zopakovali sme tak víťazstvo spred roka a postúpili do krajského kola, ktoré sa bude hrať až v novom roku v Čadci.

          • Kvalifikácia na krajské kolo vo florbale.

          • Naša cesta ešte nekončí

            V Tvrdošíne sa v utorok 15. 11. 2022 odohrala kvalifikácia na krajské kolo vo
            florbale. V hre sme mali oba tímy: študentov a študentiek. Dievčatá ešte stále zbierajú cenné
            florbalové skúsenosti a tentokrát nestačili na výborne hrajúce dievčatá z Tvrdošína a skončili
            na 2. mieste. Gratulujem!
            Chalani – fantastické! Hrali ste ako z partesu a súperom ste nedovolili takmer nič.
            Zápas z gymnáziom z Námestova začal opatrne, dávali ste si pozor v obrane a výborne ste
            blokovali strely. Súperovi ste obetavo skákali do loptičiek a vynikajúcim výkonom sa nám ich
            podarilo prestrieľať 4 : 0.
            Druhý zápas sme očakávali tuhý boj, chalani gymnázia z Trstenej mali silnú zostavu,
            ktorá bola tvorená hráčmi florbalového klubu z Nižnej. V prvom zápase sa im podarilo
            zvíťaziť nad Námestovom 6 : 2.
            V priamom boji o prvenstvo sme si to teda museli rozdať medzi sebou. Naordinovali
            sme inú taktiku a minútu pred koncom sme viedli 5 : 0. Rozhodcovia robili všetko preto, aby
            sme odišli domov smutní, smola, dokázali sme totižto skórovať aj v početnej nevýhode.
            Tomáš bol ako odtrhnutý z reťaze. Chalani si museli dať vlastný gól, aby náš gólman Jaro
            Bukový náhodou neodišiel s čistým kontom.
            Nebolo to také jednoduché ako to vyzerá, obrovská poklona pred vašim dnešným
            výkonom, makali ste, dreli ste na ihrisku a výsledok sa dostavil. Zaslúžene!
            O týždeň v utorok sa pokúsime v konkurencii silných tímov zo Žiliny, Martina, Čadce,
            Kysuckého Nového Mesta zabojovať o postup na Majstrovstvá Slovenska. Veríme, držte nám
            palce. Máme na to!
            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • MATBOJ a úspechy našich žiakov

          • V matematickej súťaži MATBOJ naši žiaci získavajú drahé skúsenosti a perfektné umiestnenia v silnej konkurencii elitných matematických gymnázií z celého Slovenska. Aj ročník 2022 je toho dôkazom.

            27. októbra 2022 – dva naše tímy vycestovali v skorých ranných hodinách do Košíc na celoslovenské kolo tejto súťaže. V prvom tíme súťažili Marián Kurčina, Andrea Horská, Branko Mahút a Matúš Belko. Do druhého tímu sa prebojovali Anna Majdišová, Alex Fajčáková, Peter Olbert a Michal Jánoška. Náročnosť príkladov našich žiakov motivovala k excelentným výkonom a prvý tím sa nestratil ani medzi slovenskou matematickou špičkou a získal neuveriteľne krásne 12. miesto spomedzi všetkých zúčastnených tímov. GRATULUJEME, veľmi obdivujeme šikovnosť a matematickú zručnosť všetkých členov tímov.

                        10. novembra 2022 – sa aj naši mladší žiaci zúčastnili Matboja, ktorý organizátori presunuli do online priestoru – žiaci síce počítali príklady v škole, ale výsledky nahadzovali online. Z každej triedy žiaci vytvorili jeden tím v nasledujúcej zostave:

            príma – Alžbeta Basárová,  Ján Karcol, Lukáš Sklárčik, Dávid Škrabák,

            sekunda – Slávka Kurtíková, Adrián Kusý, Jakub Machaj, Petra Pokusová,

            tercia – Nina Černáková, Lucia Ľubeková, Lea Koloušková, Marek Samuel Šimek,

            kvarta – Margaréta Moskáľová, Ivana Pukajová, Niko Staš, Jakub Škuta.

            Žiaci súťažili nielen v riešení neštandardných matematických úloh, ale po každom správne vyriešenom príklade museli zahrať čo najlepšie strategickú online hru. Matboja pre mladšie ročníky sme sa zúčastnili prvýkrát, čo našim žiakom neprekážalo a bez predchádzajúcich skúseností s takýmto typom súťaže boli schopní vydať zo seba maximum (až sme mali pocit, že sa im pri počítaní  „z hlavy parí“). V dosiahnutých výsledkoch sa vyrovnali mnohým žiakom matematických tried a obsadili krásne umiestnenia v rámci celého Slovenska – príma – 7. miesto, sekunda – 16. miesto,tercia – 16. miesto a najúspešnejším tímom našej školy sa stal tím kvarty – dosiahol perfektné umiestnenie – 5. miesto spomedzi všetkých rovesníkov na Slovensku. Gratulácie a nesmierny obdiv pred matematickými vedomosťami skladáme všetkým našim zúčastneným žiakom.

            Všetci tí, ktorí ste súťažili, ĎAKUJEME!!! Sme úprimne radi, že ste reprezentovali naše gymnázium a postarali sa o šírenie jeho dobrého mena. Boli ste úžasní, sme na Vás pyšní! Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Tento školský rok sa nám podarilo zorganizovať školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C, ktoré sa konalo 13. októbra 2022. Zapojili sa žiaci z tercie a z kvarty – Veronika Davidová, Ladislav Kakačka, Lucia Ľubeková, (tercia) a Samuel Juráš, Nataša Kvietková, Eva Mikulášová, Daniela Mikulášová, Jakub Stieranka (kvarta). Všetci súťažiaci boli úžasní, ale v silnej konkurencii nakoniec zvíťazil v školskom kole Samuel Juráš, ktorý postúpil na okresné kolo.

            Samuel Juráš  sa zúčastnil 10. novembra 2022  okresného kola. Spolu s ním súperili o umiestnenie žiaci základných škôl z celého okresu Dolný Kubín (z každej školy jeden žiak). Ani okresné kolo nebolo jednoduché. Každý súťažiaci musel absolvovať tri časti:

            1. vedomostný test z oblasti jazyka a literatúry,
            2. transformácia textu (lyricko-epický text vo forme veršov a s prvkami balady pretransformovať na rozprávku) – za 30 minút aj s čistopisom,
            3. slávnostný prejav (10 minút príprava, prezentácia prejavu –  naspamäť a s využitím vhodných intonačných i mimojazykových prostriedkov).

            V zostave najlepších žiakov z dolnokubínskeho okresu v predmete SJL si Samuel Juráš poradil s tromi časťami súťaže bravúrne a bez zaváhania zvíťazil! GRATULUJEME! Úprimne sa tešíme z tohto úspechu, držíme mu palce na krajskom kole 10. februára 2023, kde bude opäť hrdo reprezentovať našu školu.

          • Návšteva Slovenského národného divadla

          • Dňa 8. novembra 2022 sme sa so študentmi maturitnej triedy IV.C zúčastnili divadelného predstavenia Čistý dom v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

            Skorý ranný odchod nebol prekážkou a po náročnej ceste sme sa ocitli pred krásnou novou budovou SND. Ešte pred predstavením sme sa zoznámili prostredníctvom krátkeho výkladu s históriou SND, rozvojom divadelníctva na Slovensku, ale aj so súčasným stavom a repertoárom v SND.

            Čistý dom. Hĺbavá komédia o upratovaní – nielen bytov a domov, ale najmä o upratovaní v našich dušiach a životoch. Upratovalo sa intenzívne v súrodeneckých či kamarátskych vzťahoch, pracovných, ale i partnerských. Podstata šťastia je podľa hry v priblížení sa k sebe, v empatii a v pochopení vzťahov bez akýchkoľvek nánosov stereotypného vnímania.

            Vidieť v akcii profesionálnych hercov bolo pre nás neuveriteľným zážitkom. V štúdiu sme sledovali konzervatívnu Lane v podaní excelentnej Ivany Kuxovej,  depresívnu a aj napriek tomu laškujúcu Jarku – Džarku v podaní Jany Kovalačíkovej, sterilnú a nešťastnú Virgíniu v podaní Gabriely Dzúrikovej, éterického doktora Charlesa, ktorého stvárnil Milan Ondrík, umierajúcu, ale zaľúbenú  Anu v podaní Anny Javorkovej. Extrémne pôsobivé boli aj vizuálne efekty, pri ktorých hudobný sprievod neodmysliteľne dotváral atmosféru celej modernej scény.

            Predstavenie síce bolo uvedené pod pokrývkou hĺbavej komédie, ale po ukončení sme mali o čom rozmýšľať. Ako je to v našich vzťahoch? Upratujeme pravidelne? Vyhovujú nám nánosy „prachu“? Alebo chceme mať čistý dom? Čisté vzťahy?

            Pri spiatočnej ceste sme okrem rozmýšľania o divadelnej hre ešte aj súťažili. Bol pre nás pripravený vedomostný kvíz. Najlepší tím odmenila pani zástupkyňa vecnými cenami.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku sa uskutoční

            16. novembra 2022 pre kategórie

            1A (príma a sekunda)
            2A (tercia a kvarta)

            a

            18. novembra 2022 pre kategórie

            2A (1.ročník, 2.ročník, kvinta a sexta)
            2B (3.ročník, 4.ročník, septima a oktáva
            2C1 (bilingválne triedy – všetky ročníky)

             

            Záujemcovia sa môžu prihlásiť najneskôr do piatku 11. novembra prostredníctvom Edupage v sekcii súťaže. Súťaž bude prebiehať prezenčne počas 1.hodiny v učebniach CJ v prístavbe.

          • SUPER FLORBAL POHÁR ŠTUDENTOV SŠ

          • SUPER FLORBAL POHÁR ŠTUDENTOV SŠ

            Poslední, ktorí ešte neodohrali svoje florbalové zápasy, boli študenti SŠ. Okresné kolo
            sa konalo v našom gymnáziu a zúčastnilo sa ho 5 škôl. Tento rok sme po pandemickej
            prestávke oprášili florbalové hokejky a mohli si tak zmerať sily aj s inými školami. Hralo sa
            v jednej skupine systémom každý s každým a víťaz postupoval do kvalifikácie na krajské
            kolo. Tí, ktorí ste v našej hale sedeli, mohli ste vidieť kvalitu našich hráčov, ich zohratosť
            a zodpovedný prístup, to bolo to, čo ich doviedlo do víťazného konca. Chalani zamakali,
            nedovolili súperom takmer nič a s impozantným skóre v pomere 27 : 1 si zaslúžene odniesli
            prvenstvo. V utorok 15. 11. zabojujeme v športovej hale v Tvrdošíne o postup do krajského
            kola. Pevne verím, že nadviažeme na dnešný deň.

            SUPER FLORBAL POHÁR ŠTUDENTOV SŠ

            Poslední, ktorí ešte neodohrali svoje florbalové zápasy, boli študenti SŠ. Okresné kolo
            sa konalo v našom gymnáziu a zúčastnilo sa ho 5 škôl. Tento rok sme po pandemickej
            prestávke oprášili florbalové hokejky a mohli si tak zmerať sily aj s inými školami. Hralo sa
            v jednej skupine systémom každý s každým a víťaz postupoval do kvalifikácie na krajské
            kolo. Tí, ktorí ste v našej hale sedeli, mohli ste vidieť kvalitu našich hráčov, ich zohratosť
            a zodpovedný prístup, to bolo to, čo ich doviedlo do víťazného konca. Chalani zamakali,
            nedovolili súperom takmer nič a s impozantným skóre v pomere 27 : 1 si zaslúžene odniesli
            prvenstvo. V utorok 15. 11. zabojujeme v športovej hale v Tvrdošíne o postup do krajského
            kola. Pevne verím, že nadviažeme na dnešný deň.

          • SUPER FLORBAL POHÁR ŽIAČOK ZŠ A SŠ

          • SUPER FLORBAL POHÁR ŽIAČOK ZŠ A SŠ
            Prvýkrát sme prihlásili do florbalového turnaja aj žiačky našej školy. 25. 10. 2022 sa
            odohral turnaj žiačok ZŠ v ZŠ Martina Kukučína. Dievčatá vynikajúcim vstupom do turnaja
            prekvapili, keď porazili ZŠ Janka Matúšku hladko 3 : 0. Vyzeralo to nádejne a baby po
            statočných výkonoch v jednotlivých zápasoch obsadili nakoniec krásne 3. miesto. Z prvého
            miesta sa tešili domáce hráčky, hokejistky, ktoré zaslúžene vyhrali bez jedinej prehry. Baby
            mali prvú florbalovú skúsenosť, vyskúšali si zápasy proti ostatným školám a budú vedieť, čo
            ich čaká nabudúce. Podali ste pekný výkon.
            Študentky SŠ odohrali svoj turnaj 3. 11. 2022 v Obchodnej Akadémii v Dolnom
            Kubíne. Dievčatá neboli ešte úplne zohraté (dotrénujeme  ), ale napriek tomu si skvelo sadli
            a klapalo to aj na ihrisku. Bojovali jedna za druhú, pomáhali si a so skvelou strelkyňou Ivou
            Kubačkovou mali výrazné šance na úspech. Nebolo to ale len o Ive, všetky dievčatá hrali ako
            tím a výsledok si zaslúžili. Neprehrali ani raz a zaslúžene sa tešili z prvenstva. Vybojovali si
            tak postup do kvalifikácie na krajské kolo, ktoré sa odohrá v Trstenej 15. 11. 2022. Držte nám
            palce, nech sa podarí ešte lepší výsledok ako doteraz.
            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • Po stopách štúrovcov...

          • Medzi najkontroverznejších básnikov štúrovskej generácie zaiste patrí básnik Janko Kráľ. Ak nemal dobrú náladu, svoje básne hneď po napísaní spálil nad horiacou sviečkou. Aby sme sa o ňom dozvedeli viac, navštívili sme Múzeum J. Kráľa v jeho rodnom meste – v Liptovskom Mikuláši.

            Kráľovo básnické pohladenie sme doplnili o zážitok z tvorby maliara P. M. Bohúňa. Popri stálej expozícii nás očarili obrazy moderného maliara J. Trošku.

            Žiaci sexty a oktávy boli z exkurzie nadšení! Vychádzajúc z vláčika sa pýtali: „Kedy pôjdeme zas?“

          • EXKURZIA V RUŽOMBERKU

          • V utorok 25.10.2022 sme sa so žiakmi  III.B a III.C zúčastnili chemickej exkurzie v najväčšom integrovanom závode na výrobu papiera, Mondi SCP a.s. v Ružomberku.

            Spolu so sprievodcami sme prešli závod, kde nám vysvetlili a ukázali celý proces výroby papiera od príchodu surovín až po finálny produkt.

          • Oceňovanie žiakov stredných škôl v Žilinskom kraji pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva

          • V Sobášnom paláci v Bytči sa vo štvrtok (27. 10. 2022) uskutočnilo slávnostné oceňovanie žiakov zo všetkých stredných škôl Žilinského kraja. Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.

            Ocenených bolo 41 žiakov stredných škôl z celkového počtu 98 nominovaných. Ocenení boli za úspechy a výsledky v oblasti výchovy a vzdelávania v 5. kategóriách: mimoriadne študijne výsledky, šport, umenie a kultúra, mimoriadny čin ľudskosti, duálne vzdelávanie.

            Medzi ocenenými v kategórii mimoriadne študijne výsledky, bol aj žiak našej triedy kvarta: Niko Staš.

            Niko dosahuje počas celého štúdia vynikajúce výsledky a robí dobré meno škole na mnohých súťažiach. 

            Všetci spoločne mu želáme veľa zdravia a síl do ďalších úspechov.

             

             

             

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje