• Novinky

          • Anglické divadlo

          • 3. októbra 2022 sa žiaci KVARTY, KVINTY, SEXTY, 1A, 1B, 1C, 2A, 2B a 2C zúčastnili divadelného predstavenia po anglicky „Last Wish“. Príbeh je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Autori sa nechali inšpirovať rozprávkou Jana Wericha „Kráľ mal troch synov“. V predstavení sa nejednalo len o humor čierny, ale práve naopak. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasuje podľa svojich schopností.

          • Jazyková kaviareň

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa 26.9. zmenila učebňa francúzskeho jazyka na jazykovú kaviareň, kde si mohli naši žiaci pri čaji a sladkej dobrote počas hodín cudzieho jazyka v príjemnej atmosfére precvičiť svoje jazykové schopnosti v rôznych cudzích jazykoch. V ten deň sa tu mluvilo, speakovalo, parlovalo, sprechovalo i govorilo, pričom sa tento jazykový Babylon sa niesol v duchu pohody a porozumenia, čo je zároveň hlavnou myšlienkou tohto celoeurópskeho podujatia.

            Deň jazykov

          • Deň jazykov 2022

          • Každoročne sa 26. septembra oslavuje "European Day of Languages" v celej Európe. Prvýkrát bol tento deň  organizovaný v roku 2001, kedy sa zapojilo milióny ľudí zo 45 krajín. Prostredníctvom rôznych aktivít sa "oslavuje" jazyková rozmanitosť v Európe a propaguje sa učenie ďalších jazykov. 

            Na našej škole tento týždeň prebiehajú rôzne zaujímavé aktivity na hodinách AJ, NJ, FJ a RJ. Žiaci sa zapájajú do rôznych kvízov a vyrábajú plagáty.

          • JAZYKOVÝ KVET

          • "JAZYKOVÝ KVET"

            Jazykovo-umelecká súťaž  v prednese alebo dramatizácii v cudzích jazykoch
            a slovenčine pre cudzincov. Prednášať môžeš poéziu či prózu podľa vlastného výberu alebo aj vlastnú tvorbu.

            „KVET ŤUKNI“

            Je tu príležitosť aj pre tých z vás, ktorí radi píšu poviedky v slovenskom alebo cudzom jazyku.

            „FILMÁRIKOVIA“

            Chcel by si vytvoriť krátke vystúpenie spracované formou filmu s jedným alebo viacerými vystupujúcimi v jazykoch SJ, AJ, RJ, ŠJ v rozsahu 5 – 30 minút?

                                                                                                    

            Ak máš záujem, kontaktuj Mgr. Oľgu Dudášovú a dozvieš sa viac. (kabinet ANJ na prízemí)

            Termín: do konca septembra

        • Obnovte si platnosť ISIC preukazu v dvoch krokoch
          • Obnovte si platnosť ISIC preukazu v dvoch krokoch

          •  

            ​​​​​Milí študenti!

            Aby ste mohli aj v ďalšom školskom roku využívať svoj Preukaz žiaka ISIC/EURO<26 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí, je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

            Obnovte si platnosť preukazu v dvoch krokoch:

            1. Zakúpte si známku ISIC v hodnote 10€ už počas prvých školských dní. Úhradu urobte priamo na našej škole a to v kabinete NEJ u p. Bielikovej. Spolu s ISIC známkou bude na vás čakať aj kupónová knižka s extra zľavovými kupónmi. Kupóny si môžete prezrieť tu.

            Alebo si ISIC známku objednajte cez e-shop https://www.objednaj-preukaz.sk/produkt/znamka-isiceuro/ s možnosťou doručenia na školu (doručenie je zdarma) alebo na adresu domov (kuriérsky poplatok je 3€).

            2. Ak chcete využívať preukaz ako dopravnú kartu v MHD, SAD a ZSSK, obnovíte si platnosť uhradením poplatoku 3,60€ a priložením preukazu k stredoškolskému terminálu. Terminál a bližšie info u p. Bielikovej.

          • Certifikát kvality

          • eTwinningový projekt "Writing Traditional Postcards" bol ocenený národnou podpornou službou Slovensko a získal "QL" (quality label). Do projektu boli zapojení žiaci bývalej KVINTY. Ocenenie si právom zaslúžili. Každý z nich plnil stanovené ciele. Osobitne treba vyzdvihnúť Evku Sopúchovú za vytvorenie loga, ktoré partneri projektu vybrali ako najlepšie. 

            Národný certifikát kvality získala aj trieda TERCIA za eTwinningový projekt "STEM saves the planet".

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • 30. júna 2022 bol slávnostne ukončený školský rok 2021/2022. Všetci pedagógovia a žiaci sa zhromaždili v športovej hale. Po odznení štátnej hymny SR sa prítomným prihovoril prihovoril riaditeľ školy. V príhovore zdôraznil, že škola nie je organizácia ale živý organizmus tvorený žiakmi. Napriek náročnému obdobiu počas rekonštrukcie školy, covidových opatrení či dištančnému vyučovaniu sme to spoločne zvládli. Po príhovore nastala slávnostná chvíľa oceňovania študentov, ktorí počas školského roka reprezentovali školu v rôznych súťažiach a umiestnili sa na popredných miestach na krajských či celoslovenských miestach.

            Ocenení žiaci:

            Marián Kurčina III.C, Anna Majdišová KVI, Beáta Tomáňova SEP, Michaela Vicáňová SXT, Katarína Ďaďová SXT,  Júlia Kakačková KVA

            Branko Mahút KVI, Alexandra Fajčáková KVI, Mária Štyráková IV.A, Šimon Gogolák SXT, Matej Kokoška II.B, Zoja Hazuchová KVA

            Richard Kijac II.A, Patrícia Baltazárovič TER, Alžbeta Večereková SXT, Jakub Martinček SXT

            Alex Šablatúra II.A, Samuel Srnka SXT, Martina Nehajová SXT,  Alexandra Spitzkopfová SXT

            Matej Kramár II.B,  Daniel Hauko SXT, Natália Tomková SXT,  Andrea Horská SXT, Roman Florek IV.A, Matúš Kováčik SXT , Aneta Turčinová SXT

            Anna Mešková KVA, Marek Šimek SEK,  Desiree Ault II.A, Andrej Lofaj KVA, Michal Kurhajec IV.A, Bibiána Snováková KVA

            Karin Bartošová I.B, Lukáš Šuda KVA,  Štefan Škuta KVA, Tomáš Domiňák II.B, Petronela Ižová SXT

            Ema Diešková I.B, Klára Kušnírová IIA, Jakub Škuta TER, Diana Lacková I.B, Tomáš Kytas KVA, Júlia Ďurmeková II.B, Jakub Holubčík TER, Niko Staš TER

             

          • Ako sa učíme v digitálnom svete novému mysleniu a interkultúrnej kompetencii

          • Naša škola uspela v tomto školskom roku vo výbere z predložených projektov k grantového programu Nadácie Orange e-Školy pre budúcnosť 2021/2022. Preto následne Nadácia Orange podporila náš projekt Ako sa učíme v digitálnom svete novému mysleniu a interkultúrnej kompetencii . Vďaka tejto podpore spestrili učitelia anglického a nemeckého jazyka vyučovacie hodiny cudzích jazykov a aktívne zapojili skupiny mladších aj starších žiakov do aktivít projektu. Projekt prebiehal od januára do júna 2022. Počas vyučovacích hodín sa oboznamovali prostredníctvom skupinovej a tímovej práce so zaujímavou témou "Ako sa učíme v digitálnom svete novému mysleniu a interkultúrnej kompetencii". Zrealizované aktivity prispeli k rozvoju ich interkultúrnej kompetencie, čiže schopnosti interkultúrne konať, ktorá nám pomáha zohľadňovať názory iných, odbúravať predsudky a uľahčuje nám dohadovať si pravidlá, prípadne dopomáha k nastaveniu kompromisu. Výstupom z workshopov boli žiacke práce vo forme prezentácií a následne prebiehajúce diskusie.
            Finančné prostriedky získané za projekt od Nadácie Orange boli použité na nákup projekcie a interaktívnej tabule, ktoré nám budú i naďalej pomáhať na ceste k poznaniu.

          • Výlet za Sokoliarmi kráľa Svätopluka

          • Dňa 29.6. 2022 absolvovala trieda sexta veľmi príjemný poldňový výlet v archeoskanzene Sokoliarov kráľa Svätopluka v Oravskom Podzámku. Žiaci sa dozvedeli o vzniku sokoliarstva a zaujímavosti o spôsobe života niektorých dravcov. Mohli si vyskúšať lukostreľbu a zapojiť sa do vystúpenia sokoliara pána Bielika, ktorému asistoval náš spolužiak Tobiáš Zvolenčák. Ďakujeme za pekný zážitok!

          • Školský výlet triedy II.C

          • Ako povedal Victor Hugo "život je čakanie nato, kedy sa naše sny premenia na skutočnosť." My,trieda II.C, sme sa práve jedného splneného sna dočkali.

            Po náročnom covidovom období, plnom obmedzení, sme mali možnosť zúčastniť sa spoločného triedneho výletu vo Vysokých Tatrách. Prežili sme krásne 3 dni plné zážitkov a príjemne tak ukončili školský rok. Relatívne dlhé cestovanie pre nás v konečnom dôsledku nepredstavovalo prekážku, pretože sme ho dokázali zužitkovať v podobe rozhovorov, hrania kariet či iného utužovania vzťahov. Uskutočnili sme turistické výlety na Solisko, na Skalnaté pleso z Hrebienka a po večeroch sme hrávali spoločenské hry či športovali. V rezorte nám výborne navarili a profesori sa o nás zodpovedne postarali, vďaka čomu sme dokázali zrealizovať tento zážitok.

            Naplno sme si to užili, a tak chceme poďakovať všetkým, ktorí sa toho celého zúčastnili!

                                                                                                                                                         kolektív triedy II.C

          • Zatoč s odpadom

          • Každý Slovák vyprodukuje ročne 446  kg odpadu a toto číslo stále rastie. Študenti 2. C sa preto  tento školský rok  stali súčasťou kampane Slovenskej agentúry životného prostredia pod názvom Zatoč s odpadom.
            Kampaň prebiehala od septembra 2021 do júna 2022 a pozostávala z desiatich mesačných výziev (1 mesiac = 1 výzva). Cieľom výziev bolo naštartovať pozitívnu zmenu v spoločnosti a ukázať, ako môžeme spolu zatočiť s odpadom. Výzvy boli napríklad  zamerané na  znižovanie  počtu použitých plastov, šetrenie potravinami, recykláciu oblečenia, výrobu vianočných darčekov, úsporu batérií v telefónoch....
            Účastníci kampane boli hodnotení priebežne, no po skončení kampane bude ešte celkové vyhodnotenie. V priebežnom hodnotení boli úspešní Adela Straková a Jakub Žúbor, ktorí získali hodnotné ceny.
            Dúfame, že záver kampane prinesie ešte nejaké ocenenie.

          • Majstrovstvá Slovenska v bedmintone stredných škôl.

          • V dňoch 14.6. - 15.6. 2022 sa dvojčlenné družstvo dievčat a chlapcov zúčastnilo Superfinále v bedmintone v krásnej špecializovanej hale v Trenčíne. Dievčatá nastúpili v zložení Júlia Ďurmeková a Diana Lacková, chlapci v zložení Michal Kurhajec a Tomáš Domiňák. Obe družstvá sa cez krajské kolo prebojovali do celoslovenského superfinále. Dievčatá vo svojej štvorčlennej skupine poctivo bojovali a nakoniec v skupine obsadili tretie miesto, čo im zabezpečilo rozhodujúci zápas o piate miesto. Zápas o piate miesto zvládli, keď porazili dvojicu z Piešťan. Chlapcom sa v skupine darilo o čosi viac, obsadili v nej druhé miesto, čim sa dostali do súboja o bronz. V súboji o bronz však ťahali za kratší koniec a ich premožiteľmi boli gymnazisti z Púchova. Dievčatám aj chlapcom ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a je jasné, že v budúcom školskom roku zabojujú o celoslovenské finále opäť.

          • Prednáška s mykológom

          • Dňa 14.6.2022 sa v Čaplovičovej knižnici v Dolnom Kubíne uskutočnila prednáška odborníka na mykológiu, zamestnanca Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, Ing. Petra Tomáňa. Prednášky sa zúčastnili vybraní žiaci tretieho ročníka a štvrtého ročníka -  bilingválnej triedy nášho gymnázia, seminaristi z biológie.  Na tejto akcii sa dozvedeli zaujímavosti nielen o zbere, využití a možnosti spracovania húb, ale získali informácie aj o ochrane prírody a metódach prírodovedného výskumu. Súčasťou prezentácie boli aj ukážky vzoriek niektorých menej známych sušených húb, ktoré rastú aj na Orave.

          • Celoslovenské finále v stolnom tenise

          • 13. a 14. júna sa v Šamoríne konalo celoslovenské finále jednotlivých súťaží školského športu. Naša škola mala zastúpenie v stolnom tenise. Študenti našej školy: Lofaj Andrej, Škuta Štefan a Škuta Jakub tak bojovali o česť a dobré meno našej školy. V prvom hracom dni sa hrali skupiny a v druhom pavúk o umiestnenie. Bez opory nášho tímu (Jakuba Holubčíka), ktorý kvôli zraneniu nemohol odcestovať, naši chalani statočne bojovali a skončili na krásnom 6. mieste. Celé finále sa nieslo v športovom duchu a sprevádzali ho vynikajúce sprievodné športové akcie: tanečná show s Laci Strikeom, stretnutie s Martinom Škrteľom, Robertom Vittekom, Matejom Tóthom. Celé podujatie bolo odpálené otváracím ceremoniálom, v ktorom vystupovali dievčatá v Rope skippingu, cheerleaderky a nechýbali tam ani známe tváre, ako napríklad minister školstva Branislav Grohling. Po ceremoniáli nasledoval nočný beh všetkých zúčastnených žiakov, ktorý sa bežal netradične na hipodróme. V kategórii starších žiakov (bežalo ich cca 400) sľúbili ceny pre prvých 3 najlepších, preto sa naši chalani postavili na štart. Trať mala dĺžku 1600 metrov a bežal s nimi aj samotný minister. Tu sa nám podaril husársky kúsok a Števko Škuta dobehol do cieľa na skvelom 3. mieste. Verím, že to bolo obrovským zážitkom a zaslúženou odmenou za odvedené športové výkony. Ďakujem chalanom za bojovnosť, obetavosť a snahu. Krásne ste reprezentovali seba a aj našu školu.

          • Slovenská asociácia učiteľov francúzštiny ocenila najlepších pedagógov

          • Pri príležitosti 30. výročia vzniku ocenila Slovenská asociácia učiteľov francúzštiny (SAUF) na pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave 51 najlepších pedagógov, ktorí prispievali k rozširovaniu francúzskeho jazyka a literatúry alebo jazyka a kultúry v regióne, v národnom či medzinárodnom kontexte. 

            Ceny laureátom odovzdali prezidentka asociácie Jana Bírová s regionálnym riaditeľom kancelárie Frankofónnej univerzitnej agentúry pre strednú a východnú Európu Mohamedom Ketataom.

            Medzi ocenenými bola aj PaedDr. Lenka Zgútová, ktorá každoročne so svojími žiakmi dosahuje vynikajúce výsledky a propaguje vyučovanie francúzkeho jazyka na našej škole.

          • Exkurzia v Bratislave

          • Vo štvrtok 9.6.2022 sa trieda kvinta vybrala vlakom do hlavného mesta. Navštívili sme NR SR - náš parlament, kde sme si prezreli priestory,  v ktorých naši zvolení poslanci prijímajú zákony.Mali sme veľmi šikovnú sprievodkyňu, ktorá nám zaujímavo podala informácie.Stretli sme poslancov a aj ministra vnútra.Potom sme sa presunuli na Bratislavský hrad.Dozvedeli sme sa o jeho histórii a pod. Zastavili sme sa aj v Dóme sv.Martina a potom sme prešli  do historického centra mesta. Záver sme strávili na brehu Dunaja a neskoro večer sme docestovali v poriadku domov.

          • Víťaz v celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet

          • Dňa 10.6.2022 sa v Nitre uskutočnilo celoslovenské kolo súťaže v prednese poézie a prózy v rôznych cudzích jazykoch. Náš žiak Marek Samuel Šimek z triedy sekunda získal 1.miesto v prednese poézie v nemeckom jazyku.

          • Projekt francúzštináriek "Príroda v meste"

          • Dievčatá z Tercie, ktoré sa učia francúzštinu, sa nechali inšpirovať textom o biodiverzite v Paríži a rozhodli sa zistiť, ako je na tom príroda a biodiverzita v našom meste. Zisťovali, koľko rôznych druhov rastlín a živočíchov žije priamo v Dolnom Kubíne a kde všade ich môžeme nájsť. O svoje zistenia sa podelili vo forme  informačného plagátu a to všetko zvládli vo francúzskom jazyku. Teší nás ich záujem o prírodu, aj ich výborná francúzština a ďakujeme za realizáciu tohto malého ekologického projektu.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje