• Novinky

          • Charitatívne vianočné trhy

          • Dňa 21.12.2022 sa na našej škole uskutočnili vianočné trhy s úžasnou charitatívnou myšlienkou, pomôcť deťom v chudobných krajinách sveta. Všetky vyzbierané peniaze boli darované organizácií Mary's Meals, ktorá už vyše 20 rokov sýti deti, jedným hodnotným jedlom každý deň počas celého školského roka v miestach vzdelania.

            S pomocou našich študentov a dobrovoľníkov sa nám podarilo vyzbierať sumu, ktorou sme zabezpečili jedlo pre 66 detí.

            Na trhoch bola skvelá atmosféra, ktorú nám spríjemňovala kapela Maybe?. Uskutočnili sa rôzne súťaže ako pílenie dreva, ozdobovanie medovníkov. Na vianočnú náladu nás pripravili koláče od výmyslu sveta, horúci punč a chutné lokše. Mali sme tiež bazár s oblečením, foto kútik, knižnú burzu a tombolu. Všetkým, čo sa na trhoch podieľali patrí jedno veľké ĎAKUJEM a samozrejme aj tým, ktorí prišli a podporili túto nádhernú akciu. Prajeme príjemné prežitie sviatkov :)


            Ďakujeme za podporu naším sponzorom: Alphabarbershop, Jakub Kmeťko Fyzio, Intersport Dolný Kubín, Plte Orava pán Ing. Ján Šárfy, Gymnázium P.O.H. Dolný Kubín,  Callo Zmrzlinna, Tvoj Kubín, DHZ Záskalie 

          • Súťaž o najkrajšie vianočné poleno

          • V posledný deň pred vianočnými prázdninami sme obnovili dávnu tradíciu pečenia tradičného francúzskeho dezertu „Bûche de Noël“ (vianočné poleno).

            Šesť skupín francúzštinárov súťažilo o titul najkrajšie ozdobeného a najchutnejšieho polena. O vzhľade rozhodovali učitelia hlasovaním a otázku chuti vyriešil pán riaditeľ.

            Tohtoročná cena patrí francúzštinárom z 2.ročníka za vzhľad a za chuť dievčatám z Kvarty. Rozhodovanie ale nebolo jednoduché, lebo všetky polená krásne vyzerali i výborne chutili. Veríme, že si naši amatérski pekári pečenie užili, ďakujeme všetkým za účasť a prajeme šťastné Vianoce – Joyeux Noël!"

             

          • Čo neviete o švajčiarkach ;)

          • Milí študenti,

            keďže máme momentálne zavretý bufet, tak by sme vám chceli pripomenúť to najvzácnejšie, čo nám chýba, naše švajčiarky.

            Radi by sme vám porozprávali príbeh, ktorý za tým všetkým stojí v podobe nášho intra, ktoré sa nám celkom vydarilo a veríme, že sa bude páčiť aj vám.

            video si môžete pozrieť tu

            Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a užite si prázdniny!

            Vaša V.A

          • EXKURZIA VIEDEŇ

          • 12. 12. 2022 sme sa my, žiaci 2.A a 2.C triedy, zúčastnili exkurzie do hlavného mesta Rakúska – Viedne. Na ceste nás prekvapila nekonečná kolóna áut pod Strečnom, čím sme si predĺžili cestu a skoro o hodinu dlhšie posedeli v autobuse. Do Viedne sme dorazili presne na poludnie a rozdelili sa na dve skupiny. Časť nás navštívila Prírodovedné múzeum a druhá skupina išla obdivovať obrazy svetoznámych umelcov a staroveké artefakty do Múzea výtvarného umenia. V Prírodovednom múzeu nás najviac zaujali modely dinosaurov v životnej veľkosti oživené modernou technikou,  bohatá výstava minerálov a šperkov a nezabudli sme ani na známu Willendorfskú venušu.

            Krátkou prechádzkou cez cisársky palác Hofburg sme sa presunuli k Dómu sv. Štefana, kde sme sa započúvali do nádherného spevu detského zboru. Na záver sme sa nádherne vyzdobeným mestom presunuli pred Viedenskú radnicu, kde sme za zvukov vianočných kolied popíjali horúcu čokoládu a ovocný punč a užívali si mrazivý sviatočný večer.

            Výlet sme si veľmi užili a už teraz sa tešíme na ďalší. 

          • Zaži dobrovoľníctvo 2022

          • Dňa 13.12.2022 sme sa v Žiline zúčastnili konferencie Zaži dobrovoľníctvo, ktorej cieľom bolo predstavenie zaujímavých dobrovoľníckych programov a vytvorenie priestoru na prepájanie sa s organizáciami. Dozvedeli sme sa nové veci ohľadom dobrovoľníctva, ktoré môžeme neskôr aplikovať v bežnom živote. Z konferencie sme si odniesli veľa. Dobrovoľníctvo nie je iba venčenie psov, za ktoré dostaneme odmenu, ale dobrovoľníctvo je predovšetkým túžba pomôcť ostatným bez potreby odmeny. Pred ukončením konferencie sme si mohli poobzerať rôzne dobrovoľnícke stánky, nie len zo Žilinského kraja.

          • MIKULÁŠSKY TURNAJ

          • Sviatok sv. Mikuláša sa na našom gymnáziu oslavoval medzi školským futbalovým turnajom. Turnaj bol zahájený samotným sv. Mikulášom, ktorý dával pozor na to aby každý jeden futbalista bol dobrý. Turnaja sa zúčastnili 4 školy z Dolného Kubína, vrátane nášho gymnázia. Naši gymnazisti vchádzali do turnaja ako favoriti, keďže naša zostava bola nabitá aktívnymi, kvalitnými futbalistami. Ale ostatné školy neboli určite žiaden ľahký súper. Práve naopak, ostatné tímy mali taktiež veľmi kvalitných hráčov. Všetci sme išli do turnaja so spoločným cieľom, tým bolo 1. miesto. Turnaj odštartovali naši gymnazisti proti kvalitnému súperovi z OADK. Diváci na prvý gól nemuseli dlho čakať, otvárací gól turnaja padol už v prvých 30 sekundách zápasu keď sa presadil B.Gablovič. OADK ale taktiež dlho na svoj gól nečakala, pár minút po 1. góle, nepríjemná strela od bočnej čiary letela medzi nohy nášho brankára, ktorý túto strelu na prvý krát chytil ale na dorážku z tesnej blízkosti nemal nárok. Bohužiaľ sa náš spoluhráč T.Vraňák pri tomto zákroku zranil tak, že nemohol pokračovať. Preto sa medzi 3 tyče postavil druhý brankár P.Sedlár, ktorý sebe odchytal čisté konto v tomto zápase. V tomto zápase padol aj prvý hattrick turnaja za ktorý ma zásluhu A.Jurík. Zápas ďalej pokračoval dominanciou našich ktorý v prvom zápase nakoniec zdolali OADK 8:1. Druhý zápas našich sa hral proti SOŠP Kňažia. Zápas gólovo otvoril A.Jurík parádnou strelou pod brvno súpera. Pri tejto strele Adam postavil brankára do role diváka. Tesne na to po chybe v obrane súper vyrovnal. Zápas pokračoval veľmi tvrdo. Žiaden hráč nenechal loptu bez boja. Ďalšieho gólu sme sa dočkali až po polčase, keď z bočnej strany vystrelil B.Gablovič loptu do ľavého horného rohu brány súpera. Tretí gól padol pri kontroverznej situácii keď R.Blahút vystrelil z poliacej čiary a lopta prešla cez dieru v bráne. No hráči súpera sa hádali nadarmo, keďže rozhodca ukázal že to bol gól. Ďalej si svoje vedenie naši iba poistili ďalším gólom. Výsledok zápasu 4:1 Tretí zápas sa hral po dlhšej pauze, počas ktorej bola Mikulášska tombola, s SOŠ OaŠ DK. Naši hráči boli stuhnutí a ukázalo sa to aj v priebehu zápasu. Bola to gólová prestrelka. Ktorú v prvom polčase vyhral súper. Ale na konci úspešnejší boli domáci gymnazisti ktorý prestrieľali súpera 9:6. Na tomto turnaji koniec koncov nešlo ale o výsledok, ale o radosť z hry, ktorú sme si neužili kvôli pandemickej situácii posledné 3 roky. Turnaj sa niesol v duchu hry, kamarátstva, rivality, ale bohužiaľ aj zranení, niektorých väčších, niektorých menších. Týmto všetci prajeme skoré uzdravenie Tadeášovi a všetkým ostatným ktorý sa nejako na turnaji zranili. Finálne poradie turnaja: 1. Gymnázium P.O. Hviezdoslava 2. SOŠP Kňažia 3. Obchodná Akadémia DK 4. SOŠ OaŠ DK NAJLEPŠÍ HRÁČ TURNAJA: FILIP SLOSARČÍK (SOŠ OaŠ DK) Reprezentanti GYM. P.O.H.: P.Sedlár, T.Vraňák, A.Jurík, A.Eliáš, B.Gablovič, R.Judiak, M.Hrivňák, M.Mikulaj, R.Romaňák, F.Mikuláš, R.Blahút, M.Kutlík, A.Brtoš

          • EXKURZIA V BUDAPEŠTI

          • Dňa 16. 12.2022 sa triedy sexta a septima zúčastnili exkurzie v Budapešti. Počas prehliadky tohto krásneho veľkomesta videli monumentálne Námestie hrdinov a Budínsky hrad odkiaľ je pekný výhľad na maďarský parlament, ktorý patrí medzi najstaršie a najkrajšie vládne budovy v Európe. V mestskom parku navštívili rozprávkový hrad Vajdahunyád a videli najväčšie klzisko v Európe. Žiaci si zopakovali nielen známe informácie z uhorskej  a budapeštianskej histórie, ale dozvedeli sa aj viaceré zaujímavosti, ktoré sa k nej viažu. Exkurziu zakončili návštevou vianočných trhov.

          • Pečenie po francúzsky

          • Dievčatá z Kvarty sa rozhodli obohatiť svoje jazykové vedomosti i o praktické zručnosti a na hodine francúzskeho jazyka premenili na skutočnosť recept z učebnice. Pripravili podľa neho tradičný francúzsky svadobný dezert. Okrem toho, že sa naučili porozumieť francúzskemu receptu a napísať recept po francúzsky, zvládli aj jeho realizáciu v praxi, čo sú nepochybne zručnosti, ktoré vo svojom živote raz využijú. Naplno tak dostáli mottu našej školy "Nie pre školu, ale pre život sa učíme." V tomto prípade to bolo navyše aj s veľmi chutnou, sladkou a nádhernou odmenou. Bravo!

          • Exkurzia v meste Brno

          • Dňa 9.12.2022 sme sa my, žiaci tried III.B a III.C v sprievode našich triednych učiteliek, vybrali na prehliadku historického centra mesta Brno a na prírodovednú exkurziu do Moravského zemského múzea.

            Výlet sme dlho plánovali a preto sme sa naň veľmi tešili. Cestu tam niektorí strávili rozprávaním sa, hraním kartových hier či spaním. Pani učiteľka Eva Milanová nám tesne pred dosiahnutím našej destinácie povedala o histórii tohto mesta.

            Po vystúpení z autobusu nás očarila nádherná scenéria zachovalých historických budov a príjemná vianočná atmosféra mesta. Po prehliadke historického centra sme sa rozhodli preskúmať vianočné trhy.

            Po dobrom obede sme sa zaviezli autobusom smerom k hlavnému bodu nášho výletu do Moravského zemského múzea, kde sme navštívili pavilón Anthropos. Jedinečnú expozíciu o našich predkoch, o vývoji primátov a procese hominizácie osviežil odborný a zaujímavý výklad pracovníka múzea. Najzapamätateľnejší bol určite obrovský model mamuta a vzácna Věstonická venuša.

            Náš výlet sme zakončili cestou späť domov, kde nás milo privítal nával snehu.

          • Prezentácia Masarykovej univerzity v Brne

          • O túto školu naši žiaci prejavujú dlhodobý záujem,  a preto v utorok 13.12. sa 20 žiakov maturitných ročníkov zúčastnilo prezentácie Masarykovej univerzity. M. Václavíková ich podrobne informovala o podmienkach prijatia, systéme vzdelávania, ktorý je v mnohom odlišný, o prihláškach, testoch študijných predpokladov a pod. Univerzita má 10 fakúlt, takže výber odborov je pestrý a zaujímavý. Každý účastník si mohol zobrať propagačné materiály o tejto univerzite. Dúfame, že mnohí z nich sa stanú jej študentami.

          • Školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku

          • Dňa 9.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. V kategórii 2A sa na prvom mieste umiestnil Lukáš Šuda (Kvinta), ktorý bude našu školu reprezentovať na krajskom kole v Žiline a ktorý sa zároveň stal absolútnym víťazom školského kola so ziskom najväčšieho počtu bodov. Na druhom mieste sa umiestnila Klaudia Štrbáková (II.A) a na treťom Saskia Horňáková (II.A). 

            V kategórii 2B sa víťazkou stala Michaela Šmilňáková (IV.A), ktorá tým postúpila do krajského kola, o druhé a tretie miesto sa podelili so ziskom rovnakého počtu bodov sestry Aneta Kušnírová (IV.A) a Klára Kušnírová (III.A). Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a veríme, že sa francúzskemu jazyku budú naďalej venovať s rovnakým nadšením ako doteraz.

        • PYTAGORIÁDA – školské kolo
          • PYTAGORIÁDA – školské kolo

          • Vo štvrtok 8. 12. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Pytagoriády, ktorého sa zúčastnili všetci žiaci prímy, sekundy, tercie a dosiahli vynikajúce výsledky.

            Z triedy príma bolo úspešných10 žiakov, zo sekundy 6 žiakova z tercie dokonca až 14 žiakov. Gratulujeme!!!

            Najviac sa v jednotlivých kategóriách darilo.

            v kategórii P6

                        1. Škrabák Dávid

                        2. Záhora Jakub

                        3. Murínová Nina

            ďalší úspešní riešitelia: Kvasňovský Matúš,Karcol Ján, Bakalová Adriána, Trnovec Richard, Drengubiak Filip, Adruščák Michal, Boháčiková Sára

            v kategórii P7

                        1. Machaj Jakub

                        2. Bolo Adam Anton

                        3. Ohradzanský Ján

            ďalší úspešní riešitelia: Holubčíková Simona, Mikulíášová Soňa, Záhradník Lukáš

            v kategórii P8

                        1. Kakačka Ladislav

                        2. Koloušková Lea

                        3. Drengubiak Jakub

            ďalší úspešní riešitelia: Marek Vladimír, Ľubeková Lucia, Janotta Jozef, Mašlonková Timea, Černáková Nina, Jurovčík Adam, Šimek Matúš Samuel, Červeňová Nina, Matejčík Matej, Lacková Monika, Lakoštíková Anna

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim držíme palce v okresnom kole!!!

          • 1.December – deň boja proti HIV a AIDS

          • AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Pätnásty ročník kampane Červené stužky prebiehal na Slovenku od 5. septembra 2022 a vyvrcholil 1. decembra 2022 – na Svetový deň boja proti AIDS.

            Tento rok sa aj študenti a pedagógovia našej školy zapojili do tejto kampane. Prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania tretiaci priblížili a vysvetlili problematiku šírenia vírusu HIV a choroby AIDS spolužiakom z tercie, kvarty a ich rovesníkom z tretích a štvrtých ročníkov.

          • Prezentácia strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline 

          • V piatok 2.12.2022 sa žiaci maturitných ročníkov, ktorí majú záujem študovať strojárstvo,  zúčastnili prezentácie strojníckej fakulty. Dozvedeli sa o zaujímavých odboroch na tejto fakulte, spôsobe výučby, štipendiách, podmienkach prijatia a pod.Získali nové a zaujímavé informácie, ktoré im pomôžu pri voľbe vysokej školy a povolania.

          • Výmenný interkultúrny projekt s Mexikom

          • V týchto dňoch sme ukončili zaujímavý projekt interkultúrnej výmeny. Francúzštinári z Prímy sa vďaka francúzskemu jazyku spoznali s rovesníkmi z mexickej školy Escuela Sierra Nevada v rámci projektu medzinárodnej výmeny francúzskeho vydavateľstva CLE International. S novými kamarátmi ich spája nielen rovnaká učebnica, ale najmä chuť učiť sa cudzie jazyky a spoznávať nové krajiny. Tak ako naši Prímania priblížili svojim mexickým spolužiakom našu krajinu, tak sa dozvedeli mnoho zaujímavého o ich, pre nás exotickej, krajine. Aj keď sa francúzštinu začali učiť len v septembri, už teraz dokázali porozumieť svojim kamarátom z Mexiko City, ako sa volajú, odkiaľ sú a koľko majú rokov, ako aj to, že v Mexiku je obľúbeným sviatkom Día de Muertos a obľúbeným dezertom vyprážané a krémom plnené « gaznates ».Spoznali aj slávnu mexickú osobnosť Fridu Kahlo a slávne miesto Chichen-Itza. Svojich nových kamarátov a ich krajinu spoznávali vo francúzštine prostredníctvom videí a prezentácií, pri ktorých výrobe sa aj zabavili, aj mnohé naučili. Sme radi, že francúzsky jazyk sa pre našich Prímanov stal nielen novým predmetom v škole, ale najmä dorozumievacím prostriedkom pri spoznávaní sveta.

          • Bažantský večierok

          • V piatok 18.11.2022 sa v našej škole uskutočnil bažantský večierok, ktorý sa niesol v duchu “začarovaného lesa”.

            Hlavný program sa začal slávnostným príhovorom, po ktorom sme mohli vidieť tanečné vystúpenia prváckych tried. Nasledovali úlohy, ktoré mali dokázať schopnosti čerstvých gymnazistov. Prenášali Fénixove vajíčko, rozpoznávali prísady do čarodejníckych elixírov a nechýbala ani čarodejnica, ktorej zachýbal žabí sliz. Následne prváci pokračovali vo výrobe korálkového náramku z naslepo pozametaných korálok. Nakoniec sa pokúsili o vylúštenie zakódovanej tajnej správy, ktorá poukazovala na miesta v začarovanom lese. Celá súťaž vyvrcholila vyhodnotením. Víťaznou triedou, s najvyšším počtom bodov sa stala trieda I.A, ktorá za svoju snahu a pracovitosť získala chutnú tortu. Po vyhodnotení súťaží nasledovala “afterka” pri ktorej sme si zatancovali a zabavili sa na vlne legendárnych piesní.

             Pevne veríme, že sa všetci dobre zabavili a zažili pekný večer, na ktorý budú spomínať len v dobrom.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolupodieľali na jeho organizácii.

            Vaša III.B.

          • DEJEPISNÁ SÚŤAŽ GYMNÁZIÍ ČR a SR

          • Naši žiaci Katarína Ďaďová (septima), Jakub Martinček (septima) a Matej Vajzer (III.B) sa zúčastnili na finále prestížnej medzinárodnej dejepisnej súťaže gymnázií Českej a Slovenskej republiky, ktorá sa konala 24.11. 2022 v českom meste Chebe. Z celkového počtu 327 súťažiac gymnázií sa prebojovali medzi 75 najlepších a nakoniec získali krásne 28 miesto, zo všetkých slovenských gymnázií boli na 10 mieste.  Srdečne im gratulujeme.

          • Krajské kolo vo florbale 1. miesto

          • Dlhé, náročné, vyčerpávajúce a napínavé. Aj také bolo krajské florbalové kolo. Chceli sme vyhrať, snažili sme sa, dali sme do toho všetko, bohužiaľ, tímy, ktoré tam boli, mali obrovskú kvalitu. Mrzí nás to preto o to viac, že nikto z nich nepostúpi, lebo naši chalani sú svojou výkonnosťou a zohratosťou ešte o level vyššie.

            Do krajského kola postúpilo 5 tímov – Čadca, Martin, Liptovský Mikuláš, Žilina a my.

            Prvý zápas na nás čakala Čadca – vstup do turnaja nám vyšiel na výbornú a odniesli sme si víťazstvo 8 : 1.

            V druhom zápase sme narazili na Mikuláš, ktorý hral veľmi tvrdo, neflorbalovo a táto hra nám absolútne nevyhovovala. Pri Mikuláši stáli všetci svätí - strelilisme 4 tyčky a 1 brvno, a preto sa zrodila remíza 1 : 1.

            Tretí zápas bol pre nás zlomový, čakal nás Martin, ktorý dovtedy neprehral. Ak by sme zaváhali, sen o postupe by sa rozplynul. Zápas sme mali od začiatku vo svojej réžii a konečný výsledok 6 : 2 nás hrial pri srdci. Šanca na celkový triumf bola na dosah. Museli sme uhrať dobrý výsledok proti silnej Žiline, ktorá mala veľmi kvalitne obsadený káder, tvorený aj extraligovými hráčmi. Počas zápasu z chalanov spadol balvan a zápas si užili. Žilinu sme prestrieľali 13 : 3 a víťazstvo nám už nikto nemohol ukradnúť.

            SniperPaťoKubačka zostrelil všetko, čo mu stálo v ceste, Tomáš Hutira a Maťo Grega ukazovali svoju zohratosť a miestami to pripomínalo exhibíciu. Rozstrieľali sa nám aj mladé pušky - JonatánJokel, BrankoMahút, Michal Prádel.

            Obrana šlapala ako švajčiarske hodinky – Adam Mikula, BrankoMahút, Tomáš Straka, Števko Škuta. Lukáš Obrcian.

            Fantastickými zákrokmi sa prezentoval náš brankár Jaro Bukový, ktorý to svojimi slovami vystihol: „Vychytal som Slovensko“.

            Obrovská kvalita našich hráčov, tímový duch, skromnosť a radosť z hry, takto som to videl ja a som na vás nesmierne hrdý. Robíte výbornú reklamu sebe, ale aj našej škole.Je radosť pozerať na vašu hru a patrí vám obrovská poklona. Ďakujeme!

            Prepísali ste dejiny florbalu na našom gymnáziu a prvýkrát v histórii sa predstavíme na Majstrovstvách Slovenska v konkurencii 8 najlepších tímov zo Slovenska.

            Držte nám palce.

            Vedúci tímu: PaedDr. Juraj Lenart

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • 16. a 18. novembra sa na našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Všetky kategórie súťažili prezenčne. Tu je prehľad výsledkov.

            Kategória 1A:

            1. miesto: Alžbeta Basárová (príma), 2. miesto: Jonáš Kapina (sekunda), 3. miesto: Mária Stacherová (sekunda)

            Kategória 1B:

            1. miesto: Samuel Juráš (kvarta), 2. miesto: Marek Samuel Šimek (tercia), 3. miesto: Daniela Mikulášová (kvarta)

            Kategória 2A:

            1. miesto: Ľuboš Poburíni (sexta), 2. miesto: Alexandra Luczyová (kvinta), 3. miesto: Jana Ďurmeková (I.B),

            4. miesto: Matúš Meško (II.C)

            Kategória 2B:

            1. miesto: Matúš Kováčik (septima), 2. miesto: Martina Nehajová (septima), 3. miesto: Branko Gablovič (III.C)

            Kategória 2C1:

            1. miesto: Nina Faglicová (III.A), 2. miesto: Natália Žuffová (IV.A), 3. miesto: Nils Fredrik Rosén (III.A), 4.miesto: Michaela Brčáková (III.A)

             

            Víťazom jednotlivých kategórií blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom a krajskom kole.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje